Ученици питат що е то държавна власт

STZAGORA.NET

8 деца от четвърти, пети и шести клас от Второ основно училище „П. Р. Славейков” в Стара Загора с преподавател Венета Кирова за пръв път днес прекрачиха прага на областна администрация.
Гостуването им при областния управител Недялко Недялков е част от програмата „Успех”, по която втора година работят малките старозагорци, чиито клуб носи името «Кариера».

Какво прави за нас държавата при бедствия, аварии и кризи, кой управлява моя град и област бяха само част от въпросите, които поставиха учениците пред областния управител. Той запозна децата с ролята на държавата в управлението и подпомагането на общностите, презентира с любопитни за тази възраст факти област Стара Загора, като изтъкна, че живеем в икономически силен регион, със забележителни културни и исторически места, с много училища, театри и спортни комплекси.

„В областна администрация работят много специалисти – икономисти, юристи, счетоводители, компютърни специалисти, строителни инженери и други, които преминават през конкурс преди да бъдат назначени на работа. Областният управител пък се назначава от Министерски съвет и не е мандатен орган, което означава, че не се избира на избори и може да бъде сменен по всяко време.” разясни на любознателните малчугани областният управител.

„Какво мислите за провеждането на референдума за полигона в Змейово?”, попита малката Ния. „Не е ли липса на възпитание и проява на вандализъм отношението на футболните фенове към собствените им стадиони?”, възмути се Александър от четвърти „А” клас. «За какво се събира щабът за бедствия и аварии? Какво се прави на него?», попита още четвъртокласничката Валерия. Шестокласниците пък се интересуваха от къде идват парите за откриване на сгради и други съоръжения в областта и с какъв бюджет разполага областна администрация.

Ръководителят на групата Венета Кирова връчи благодарствен адрес на областния управител от името на Директора на училището Милена Желязкова.

С повече знания и настроение учениците от Второ ОУ „П. Р. Славейков” преминаха през поредното свое предизвикателство.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн