Галина Стоянова: Розопроизводителите имат нужда от по-сериозна подкрепа от страна на държавата и субсидиране на площите

STZAGORA.NET

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова в интервю за Агенция „Фокус” относно розопроизводството в Община Казанлък.

Фокус: Г-жо Стоянова, какво е значението на розата за Казанлък?
Галина Стоянова: Значението на розата е огромно и има най-съществено значение за развитието на този край още от дълбока древност. Не случайно преди 110 години розата е започнала да се празнува като царица на Долината. Днес гостите, които остават в града, настаняват се в хотели, посещават ресторанти, магазини, историческите забележителности са хиляди така, че това е и двигател на нашата икономика. Това се отразява много добре на хотелиерството, ресторантьорството, както и на съседните общини Павел баня, Стара Загора, защото туристите са толкова много, че легловата база в нашата община не може да ги поеме в кулминационните дни. Развитието на розопроизводството в нашия регион е дългогодишно и бележи истинското си възраждане през последните години. Общо в страната насажденията с маслодайна роза са 36 000 декара, предимно в общините Казанлък, Павел баня, до Пловдив. За кампанията по прибиране на маслодайната роза е необходима работна ръка за един месец. Трябва да се има предвид, че средно на декар розови насаждения е необходим един човек, което означава, че минимално 18 000 души в областта са ангажирани по време на розовата кампания.
Фокус: Какво още може да бъде направено за развитието на розопроизводството?
Галина Стоянова: Розопроизводството е традиционен поминък, който иска своята подкрепа от страна на държавата, затова и миналата година направихме тук среща на всички розопроизводители в България. Тя беше ресорният министър на земеделието и храните. Розопроизводителите поставиха много въпроси. Досега ние мислихме, че те като гилдия имат нужда от нов закон, но се оказа, че това не е най – важно за тях. Те потвърдиха, че нямат нужда от такъв закон, а по-скоро от по-сериозна подкрепа от страна на държавата и получаване на субсидиране на площите. В момента площите, засадени с етерично-маслени култури, не само с маслодайната роза в Розовата долина, нарастват значително. Това е уникален поминък, който се развива със 100 % частни инвестиции и вече има повече от седем частни розоварни само на територията на Община Казанлък. Това означава, че се правят изключително големи вложения и за това държавата, общината и всички, които са заинтересовани бизнесът с розовото масло да продължава да представя България и да бъде поминък за хората, които живеят в тази долина, трябва да го подкрепят.
Фокус: Как с течение на времето розата успя да се превърне в един от най-известните символи на България?
Галина Стоянова: Това е традиция, която се е изграждала с годините. Розата е символ на България и затова имат заслуга нашите предци, които са развивали производството на розово масло. То прокарва пътя на България към Европа. Розовото масло е в парфюмите, в козметиката на всички най-известни френски парфюмерийни производства. Розовото масло се използва вече и от НАСА за фините смазки на космическите совалки, то се използва и като хранителна добавка в лекарствените форми. Така че маслодайната роза, от която се получава незаменимото розово масло е уникална. С такива изключителни качества тази роза расте само в Българи и в Казанлъшко.
Фокус: Участва ли Община Казанлък често на изложения в чужбина, където се представя българското розово масло?
Галина Стоянова: Казанлък непрекъснато работи за своята популярност. Участваме във всички големи туристически борси. През миналата година спечелихме проект за маркетиране на цялата долина, заедно с останалите четири общини, които развиват розопроизводството. За две години сме си осигурили участие в най-големите туристически борси. Завърнахме се наскоро от представянето ни на десетото международно туристическо изложение „Културен туризъм” във Велико Търново с наградата „Търновски надпис на цар Иван Асен II” и почетна грамота. Представихме се със самостоятелен щанд, съвместно с Историческия музей и Художествената галерия на Казанлък. Заслужено получихме най-голямата награда от изложението, подкрепена от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. На този престижен форум Празникът на розата на Община Казанлък беше отличен с наградата на Международното туристическо изложение за културно събитие. През 2013 г. само за три месеца – април, май и юни Казанлък ще бъде представен в три от най-великите държави на света. През април вече се представихме в Япония на Световното изложение за храни в Осака, което се провежда на всеки четири години. Там Казанлък представи България със своята „Царица Роза”, самостоятелен щанд за култура, с фолклора и с продуктите от розово масло. В Осака участват 23 държави. Само на България, чрез Казанлък, се предостави възможност да представим културата на нашия народ. През май месец Казанлък ще се представи в Българското посолство в Берн по покана на посланик Меглена Плугчиева, където отзвукът от нашето представяне в Европарламента в Брюксел миналата година е оставило много сериозен спомен. На 14 юни в Българския културен институт в Лондон ще участваме в организиран ден на Казанлък. Ще участваме в тези представяния с изложбата „Долината на розите и тракийските царе” с филм за маслодайната роза и розопроизводството, с музикална програма от фолклорни изпълнения, популярни български песни, изцяло от казанлъшки творци и изпълнители. Винаги на първо място поставяме популярността, която трябва да развиваме, да показваме Казанлък, защото знаем отговорно, че когато показваме Казанлък и Розовата долина, ние рекламираме България. Искам да поканя всички българи, които все още не са идвали или скоро не са идвали в Долината на розите да заповядат през май и юни месец, за да се насладят на всички уникални събития по време на Празника на розата в Казанлък.
Емили ВАСИЛЕВА
#vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн