Министрите Юлиян Попов и Тодор Тагарев: Полигон ”Змейово” не е замърсител

STZAGORA.NET
Полигонът “Змейово” не е източник на вредни вещества, които да влошават въздуха в района над допустимите норми. Замърсяването със серен диоксид край полигона и в Стара Загора не е проблем. Това показва заключението от измерванията на стационарните автоматични станции, стана ясно на днешния брифинг в столицата на министрите на околната среда Юлиян Попов и на отбраната Тодор Тагарев, съобщи http://dnes.dir.bg/.

Според данните и графиките нивата на ФПЧ10 (фини прахови частици – бел.ред.) за полигона и Стара Загора като цяло са по-ниски в сравнение с нивата на замърсяване в страната – например в София, Перник и Пловдив.

Нивата на азотен диоксид за района на полигона са много по-ниски от допустимите норми, а замърсяването със серен диоксид в полигона и Стара Загора не е проблем.

В изследваните зони средногодишната норма на концентрация на ФПЧ10 била под допустимата норма.

Подобен е изводът и в доклада на полк. доц. д-р Стоян Балабанов от Института по отбрана за полигона Змейово. “Полигонът не е причина за обгазяванията и замърсяванията в Стара Загора. Там не се извършвала утилизация или унищожаване на излишни боеприпаси, а МО гарантира и осигурява прозрачност в дейността на полигона”, се казва в него.

“Този казус с полигона е част от по-широк проблем – въздушните замърсявания в страната, където има тревожни факти. Малко сме в дълг към обществото от гледна точка на активното споделяне на информация”, призна обаче министър Попов.

51% от българите са засегнати от замърсяване на въздуха с фини прахови частици, показа наскоро Националният доклад за състоянието и опазването на околната среда за 2011 г.

Попов обясни, че България е в тежко екологично замърсяване, но не от източниците, за които се предполага, а от отоплението на твърдо гориво, въглищните централи и др. Той призова да се предвидят мерки от различни институции и основно от общините, за да се решат проблемите.

Тагарев допълни, че ако имат съмнение, че полигонът е замърсител, незабавно ще вземат действия, но такива опасения няма. Министърът уточни, че в района живеят над 4000 военни и семействата им и те първи щели да реагират, ако има заплаха за живота и здравето им.

На брифинга бяха демонстрирани на екран изпитвания с боеприпаси на централната площадка в “Змейово”.

На 26 май ще има местен референдум в община Стара Загора “Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон “Змейово?”. Решението за местния вот бе взето на 28 март от Общинския съвет в Стара Загора след 2 часа дебати. Мотивът за референдума бе, че от 2002 г. Стара Загора е подложена на постоянни обгазявания и екологични организации сочат като източник на замърсяването дейностите, извършващи се на военния полигон.
Военният полигон е от 1970 г.

На 22 април Административният съд в Стара Загора отхвърли жалба на Районната прокуратура в града за референдума, че решението на общинския съвет противоречи на закона за местното самоуправление и местната администрацията. На заседание на съда бе решено делото да бъде прекратено, защото от прокуратурата закъснели с жалбата.

Допитването до гражданите за бъдещето на “Змейово” струва около 200 000 лева.
#

nov

share button

Напишете коментар


echo
Copyright © 2019 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн