Космическото време днес, 26 април: Геомагнитна буря. Нова голяма група петна на Слънцето

STZAGORA.NET
През изминалото денонощие геомагнитната обстановка се активизира и достигна ниво на слаба планетарна геомагнитна буря (Kp=5; бал G1). Над България тя обаче се проявява като геомагнитно смущение (K=4) по данните от станция Панагюрище, съобщи HELIOTARAXY.COM. Явлението е свързано с високоскоростен поток частици в слънчевия вятър, чийто източник е слънчева коронална дупка в геоефективна позиция. Радиационната обстановка на геостационарна орбита е спокойна и потокът на слънчевите протони с висока енергия (E=>10 MeV; СЕЧ) е около обичайния си фон.

Днес геомагнитната обстановка ще остане активна. За утре и на 28 април се очаква тя да бъде предимно спокойна. Вероятността за геомагнитни смущения на средни ширини за 27 и 28 април е по 10% за всяка една от двете дати. Остава в сила значителна вероятност за радиационна буря в рамките на 3-дневната прогноза (26-28 април).

СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ
През изминалото денонощие слънчевата активност беше ниска. Имаше серия от C-изригвания. Най-мощното измежду тях с показател C8 беше около 09ч30мин. българско време тази сутрин. Негов вероятен източник е групата 1726 или новоизгрявашата на източния край на слънчевия диск група 1731. Средното ниво на рентгеновия поток през последните часове е между B8-C1. На видимата откъм Земята страна на Слънцето има общо 6 групи петна. В северното полукълбо са 1726 (залязваща на западния лимб), 1727, 1728 и новата група 1731. В южното полукълбо са групите 1729 и 1730. По площ преобладават петната в северното полукълбо. Залязващата група 1726 се разрастна до 1000 милионни части от видимия слънчев диск. Тя запазва своята “бета-гама-делта” магнитна конфигурация и си остава най-мощният потенциален източник на активни процеси откъм видимата страна на Слънцето. Геоефективността на явленията от нея обаче вече е много ограничена, тъй като 1726 е почти на самия западен край на слънчевия диск. Протонно (СЕЧ) изригване от нея обаче би могло да предизвика радиационна буря в околоземното космическо пространство. Другата интересна група, която ще следим през следващите дни, е 1731 (стар номер от предишната видимост 1713). Тя е от магнитен клас “бета-гама”. Потенциален източник е както на M, така и на X-изригвания. Боулдърското число е 93, а съответното Волфово число по наша груба оценка е около 75. Радиоиндексът F10.7 е 119. Скоростта на слънчевия вятър в околностите на Земята е приблизително 490 км/с.

Днес и утре се очаква слънчевата активност да бъде между ниска и умерена. Вероятността за M-изригване за двата дни остава 40%, а за мощно изригване от клас X е 15%. За 28 април се очаква предимно ниска слънчева активност. Вероятността за M-изригване за този ден е 30%, а за изригване от клас X е 10%. Вероятността за протонно изригване е по 15% за днес и утре и 10% за 28 април. Слънчевият радиоиндекс за 27 и 28 април се очаква да бъде около 120.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн