„Различният поглед“ в Деня на книгата: Премиера на Мария Донева и много други неща

STZAGORA.NET

На 23-ти април 2013 г., Международния ден на книгата и авторското право, „Сдружение за съвременно изкуство и култура – Различният поглед“ реализира няколко съвместни инициативи.

В 7:30 ч. сутринта доброволците Мария Росадо (Испания) и Джордж Тротър (Англия), които работят в Сдружението по Европейска доброволческа служба (ЕДС), програма “Младежта в действие”, откриха Маратона на четенето във фоайето на Община Стара Загора. Първото поетично произведение от маратона – 19-ти сонет от Шекспир, бе прочетен в оригинал от Джордж, който отбеляза, че е избрал именно този сонет, защото в него се споменават два символа: феникс – като статуята пред Община Стара Загора и лъвът – символ на България. Мария прочете откъс от „Дон Кихот“ на Сервантес.

Точно в 12:00 ч. на главната улица, пред книжарница Хеликон, където през целия ден библиотека “Родина” имаше най-различни изяви, се проведе и флашмоб с четене за 12 минути върху 12 стола на 12 страници от романа „12-те стола“ на Илф и Петров. Вечерта от 20:00 ч. в кино „Различният Комсомол“ безплатно бе излъчена екранизация от 1971 г. на същия роман, предоставена от Руския културно-информационен център в София.

В 15:00 ч. в „Къщата на Архитекта“ на ул. Сава Силов 37 започна първият младежки Комикс джем – арт-работилница на Младежкия информационно-консултантски център “Различният поглед” и библиотека “Родина”. Участваха младежи, деца и доброволците по ЕДС на Сдружението. По време на работилницата бяха връчени сертификатите „YouthPass“ на участниците в инициативната група по проект „Младежка кино-зона“, по програма “Младежта в действие”. „YouthPass“ е официалният сертификат за неформално образование, издаван от програма “Младежта в действие”, валиден в цяла Европа. Всеки младеж, участвал в реализирането на проект по програмата, получава такъв сертификат.


От 18:30 ч. в двора на „Къщата на Архитекта“ се състоя премиерата на новата, девета поред книга на изключително популярната и обичана в цялата страна старозагорска поетеса Мария Донева „Заекът и неговата мечта“, на която присъстваха много любители на поезията.

От 21:30 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ започна четенето на поета Тома Марков, който бе в Стара Загора по покана на Младежкия информационно-консултантски център “Различният поглед” и по-рано същия ден проведе обучение за младежи по творческо писане и четене пред публика.

Снимки от събитията можете да видите на www.razlichniatpogled.org
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн