Маратон „Четяща Стара Загора“ и „Световна нощ на книгата“ в Стара Загора

STZAGORA.NET

С две интересни инициативи – Маратон „Четяща Стара Загора“ и „Световна нощ на книгата“ Стара Загора отбелязва днес Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.

С четене на български, руски, испански и английски език във фоайето на Община Стара Загора днес ученици от всички класове на СОУ „Максим Горки” поставиха началото на маратон „Четяща Стара Загора”.

Със серия от инициативи и събития за осма поредна година Стара Загора се включи в VІІІ Национален маратон на четенето 2 – 23 април 2013. Той свързва Международния ден на детската книга – 2 април – рожден ден на Ханс Кристиан Андерсен и Световния ден на книгата – 23 април – рожден ден на Шекспир.

Библиотека „Родина” и Община Стара Загора организират маратона, който започна в 7,30 ч. и ще продължи до 20.00 ч. днес. В него ще участват любители на хубавата книга от училища, читалища, Тракийския университет, социални домове за деца и възрастни, клубове, бизнес офиси или квартални кафенета, както и цели семейства.

Участието в маратона е нерегламентирано и доброволно. Състои се в четене на текстове от любими произведения, от произведения на даден автор или по избрана тема.

В 19.00 ч. Стара Загора ще се включи и в друга мащабна инициатива за любителите на четенето – Световна нощ на книгата 2013, която ще продължи до 00:00 часа в залите на Регионална библиотека „Захарий Княжески”. Ще бъдат обявени резултатите от кампанията „Търсим вашата любима книга книга” и ще бъдат връчени свидетелства на дарителите. Ще има съпътстващи изложби, щандове за книги, място за размяна на книги, ателиета, концерти, забавни лотарии с интересни награди, срещи с автори, музика, песни и поезия.

Интересни експонати от фонда на Регионален исторически музей Стара Загора и частни колекции на старозагорци ще бъдат изложени само в тази нощ. И през цялото време посетителите ще могат да разменят книги.

Подробните програми на тези две събития са публикувани на електронната страница на Община Стара Загора.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн