„КонтурГлобал Марица Изток 3” и Спасителен център за диви животни на “Зелени Балкани” в Стара Загора отбелязаха 43-я Ден на Земята

STZAGORA.NET
Близо 80 деца посетиха Спасителния център за диви птици на “Зелени Балкани” в Стара Загора. Екологичните презентации се проведоха в Посетителския кът на Спасителния център, който е изграден със спонсорството на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ от есента на 2012 г.

По случай международния Ден на Земята „КонтурГлобал Марица Изток 3” и Спасителен център за диви животни на “Зелени Балкани” съвместно организираха посещения на две групи ученици в Центъра, както и презентации и интерактивни занимания на екологични теми.

По този начин двете партньорски организации отбелязаха тази важна екологична дата заедно с повече от 1 милиард души по целия свят. Така те се присъединиха към редица организации, компании, правителства и отделни личности в стремежа си за повишаване информираността сред младите хора за причините и за борбата с климатичните проемени. Двете организации отправиха ясен сигнал, че имат общи цели и работят уверено за опазването на природата и срещу климатичните промени.

Гости на събитието бяха ученици от Дома за деца, лишени от родителски грижи „Мария Терезия” – Стара Загора и ученици от Професионална гимназия по енергетика и електротехника в Гълъбово. Близо осемдесетте деца се запознаха лично с пациентите на Спасителния център, узнаха повече за работата на специалистите в него и научиха повече за екологичната програма на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3”. Всички те бяха посрещнати от представители на двете домакински организации.

„Щастливи сме от факта, че нашето партньорство с „КонтурГлобал” е устойчиво и се развива във времето. Изграденият от тях Посетителски кът ни дава възможност да разширим периода на организирани посещения на ученцици и студенти в Спасителния център”. С днешното събитие ние заедно показахме нашата ангажираност към следващото поколение” – сподели д-р Христина Клисурова, Връзки с обществеността към Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани”.

„Отбелязването на Деня на Земята заедно с партньорски организации като Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани”, ПГЕЕ, гр. Гълъбово и ДДЛРГ „Мария Терезия” е от изключително значение за нас, защото комбинирайки опита и експертизата на водеща природозащитна организация с този на еколозите от нашата рехабилитирана електроцентрала, можем да променим представите и да дадем нови добри идеи на младите хора. Радостни сме, че Посетителския кът е пълен с живот и енергия!” – каза Даниел Киряков, мениджър „Комуникации и КСО”, КонтурГлобал Марица Изток 3.

Една от целите на иницитивата бе и да се спомогне за социалната интеграцията между деца в неравностойно положение, затова и покана за гостуване в Спасителния център бе отправена към децата от Дом „Мария Терезия”.

За КонтурГлобал Марица Изток 3:

“КонтурГлобал Марица Изток 3” е важна част от голямото енергийно семейство на международната компания ContourGlobal. В България ContourGlobal е мажоритарен собственик на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3″ – една от четирите топлоелектрически централи в комплекса „Марица-изток”. Тя е първата топлоелектрическа електроцентрала на лигнитни въглища на Балканския полуостров, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност и опазване на околната среда. „КонтурГлобал Марица Изток 3” е произвежда достъпна електроенергия на ниска цена по екологосъобразен начин.

И през 2013 г. „КонтурГлобал Марица Изток 3” е партньор на Годишните награди „Добрият самарянин”, организиран от Сдружение „Самаряни” – Стара Загора, за високо признание към отделна личност. Това е начин да бъдат идентифицирани и избрани хора, които заслужават всеобщо обществено уважение и признателност, в следствие на извършен от тях жест на добротворство към друг човек или хора, изпаднали в тежка житейска ситуация или беда.

За Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани” – Стара Загора:

Спасителният център за диви животни е специализирано звено от дейността на “Зелени Балкани”, свързано с лечение, рехабилитация, размножаване и връщане в природата на редки и застрашени диви животни. Центърът е създаден в периода 1990–1994г от активисти на “Зелени Балкани”. По-късно е обявен и официално за Спасителен център, съгласно Закона за биологичното разнообрази. Дейността на Центъра е регламентирана в глави III и IV от Закона за биологичното разнообразие. Основни направления в дейността на Центъра: Лечение и възстановяване на бедстващи животни от редки видове и връщането им в природата; Размножаване на редки хищни птици с трайни увреждания, които не могат да бъдат върнати в природата; Развитие на програми за реинтродукция и подпомагане на популациите на следните видове: брадат лешояд, царски орел, черен лешояд, ловен сокол и белошипа ветрушка; Осигуряване на материална база за приютяване на конфискувани редки животни от дивата фауна, обект на незаконна търговия; Образователни дейности и екологични младежки програми.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн