Предстоящо: Фотоизложба „За нея” в Регионалната библиотека

STZAGORA.NET

На 22 април от 18.00 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора ще бъде открита изложбата „За нея” на Даниела Емануилова и Теодора Лилян.

ФОТОИЗЛОЖБА „ЗА НЕЯ”

Жената винаги е била обект за вдъхновение. Със сигурност сред многото роли, които „изпълнява“ през живота си, музата като такава се нарежда на някое от челните места. За проекта „За нея“ потърсихме 40 жени, на които поставихме по-специфична задача, а именно, освен нас да вдъхновят и самите себе си. Поискахме от тях да открият музата вътре в себе си, след което ние да я покажем на целия свят. Всяка от тях разкри пред нас най-личните си чувства , а именно как тя самата се вижда в света, в какво се крие нейната индивидуалност. Проектът е своеобразна антропология за женската душа, за нейното многообразие. Всяка отделна фотография представлява моноспектакъл, който не се играе на сцена в театър и не трае само час и половина, а представлява нишка от цял човешки живот.

Изборът на темата не е случаен, като артисти, възпитавани в умението да откриват и запечатват красотата с изразните средства на фотографията, жената се оказа предизвикателство. Затова и не пожелахме да ги заснемем както на нас ни допада, а да включим и тях в работния процес. Опитахме се да премахнем преградата между фотограф-модел и доколкото е възможно да се опознаем едни с други. Фотографиите представляват допускането ни, на нас като фотографи, в света на всяка една от тях.

Техническата част на проекта е съобразена изцяло с идеята. Фотографиите са черно-бели с цел допринасяне на още повече звучене за имагинерност. Използвана е само наличната светлина и отражателна бленда, за да се запази характера на средата, в която са поставени. Обработката е сведена до минимум, защото желаем да покажем истинското в днешния дигитален век. Проектът е заснет с Canon 5D Mark2, обектив 24-105мм(f4). Размерът на кадрите е 75/50 см за по-силно внушение, като кадрите не са кропвани, а нарочно са запазени точно, както са снимани.

Това, което ни свързва като артисти и приятели, е любовта ни към фотографията. Като студенти в НАТФИЗ през годините на обучение се научихме да работим в екип. Участвали сме в различни изложби – “Без цвят” през 2008 г., „Есенните фотографски срещи“ в Пловдив отново през 2008 г., форум „Хонорис Кауза“ през 2009 г., изложба на Карелиа “Магията на цветовете” през 2010 г.
#споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн