Посланикът на Япония Такаши Коидзуми посети Казанлък

STZAGORA.NET

Н.Пр. г-н Такаши Коидзуми посети днес Казанлък и проведе среща с кмета на община Казанлък Галина Стоянова. Посланикът на Япония призна, че за първи път идва в Казанлък, независимо че е свързан с България от 1977 г., когато една година е учил българска литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Кметът на общината запозна Негово превъзходителство с даденостите на Казанлък и подчерта изключително ползотворните и приятелски връзки на града с Япония. Тя сподели, че относно сътрудничеството на регионално ниво община Казанлък е водеща в България. „Ние имаме изключително динамични, развиващи се във времето и в посоките на сътрудничество връзки с японски градове. Това са Фукуяма, където се отбелязва празник на розата, както и у нас, в Казанлък; Мунаката, където вече 12 години гостува нашият фолклорен състав „Арсенал“ и се провеждат дни на България – с българска кухня и традиции; град Хирошима, чиито представители ни гостуват ежегодно в дните на Празника на розата. Има интерес от градовете Накано и Токачи към нашия град“, каза кметът Галина Стоянова. Тя сподели, че освен връзки в сферата на културата и образованието, в региона има много розопроизводители, които биха искали да установят контакти с японски фирми.

Една от новините, която бе споделена, е предстоящото представяне на България и Казанлък на голямото международно изложение „Утаге“, което ще се състои от 26 април до 6 май в Осака. Царица Роза ’2012 Нели Славова ще вземе участие в културната програма на изложението заедно с български фолклорен състав и изложба на фотоси от Долината на розите и тракийските царе, а български продукти ще бъдат представени на хилядите посетители от цял свят на „Утаге 2013“.

Н.Пр. г-н Такаши Коидзуми прояви изключителен интерес към това представяне на Казанлък в неговата родина и подчерта, че в Япония освен с киселото мляко, свързват България с маслодайната роза и производните продукти като розова вода, розово сладко, козметика, които са все по-търсени там. Заедно с това добър прием би имало и хубавото българско вино и сирене. Той акцентира и върху развитието на туризма.

Преди да се раздели със своите домакини – кмета на община Казанлък Галина Стоянова, председателя на ОбС-Казанлък Николай Златанов и заместник-кмета Петър Косев, посланик Коидзуми разгледа специалния кът със сувенири от Япония в кабинета на кмета и обеща да дойде в Казанлък за Празниците на розата и тракийските царе.
#vvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн