Министърът на отбраната посрещна в Казанлък 13-та рота от мисията й в Кандахар, Афганистан

STZAGORA.NET

В Казанлък днес се състоя тържествена церемония по посрещането на българските военнослужащи от 13-та рота, участвала в операцията на Международните сили за поддържане сигурността в Афганистан – ISAF. 300-те военнослужещи, от които 11 жени, са от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, всички от военните формирования на бригадата в Казанлък. Командир на ротата е подп. Емил Михайлов.

Тържественият парад бе приет от министъра на отбраната в служебното правителство Тодор Тагарев. На церемонията присъстваха съветникът на Президента по военна сигурност комодор Георги Фиданов, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общинския съвет Николай Златанов, заместник-областният управител Петко Карагитлиев.

Министерството на отбраната и Българската армия бяха представени още от началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, командващия Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, командващия Сухопътните войски на БА генерал-майор Нейко Ненов, постоянния секретар на Министерството на отбраната Добромир Тотев и командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада бриг.ген. Димитър Шивиков. Присъстваха още директорът на ОД на МВР – Стара Загора ст.комисар Алекси Алексиев, началникът на РУ „Полиция“ – Казанлък гл.инспектор Стойно Стойнов, духовници от Старозагорската митрополия, много граждани, близки и роднини на българските рейнджъри.

Министър Тагарев поздрави военнослужащите и подчерта тяхната роля при изпълнение на международните мисии. За успешно изпълнената задача военнослужащи бяха отличени с нагръдни знаци и предметни награди.

Със силно емоционално слово към военнослужащите и техните близки се обърна кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Тя подчерта, че на тази дата – 26 март, преди 100 години българската армия, част от която е легендарният 23-ти Пехотен Шипченски полк, превзема с военно изкуство и безпримерна храброст непревземаемата до този момент Одринска крепост. Наследници на славните и героични Шипченци са всички тези мъже и жени от Казанлък, които с чест и достойнство изпълниха своята мисия в състава на 13-та рота, подчерта кметът Галина Стоянова.

С тържествен марш ротата премина пред официалните лица, с което мисията й по опазване на летище „Кандахар“, започнала на 4 септември 2012 г. на същото това място в центъра на Казанлък, завърши.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн