6-те тома на Чудомир излизат с финансовата подкрепа на Община Казанлък и фондация „Чудомир“

STZAGORA.NET
За първи път творчеството на Димитър Чорбаджийски излиза в шест тома

Чудомир

Община Казанлък финансира с 25 хиляди лева предпечатната подготовка на 6- те тома на произведенията на Димитър Чорбаджийски – Чудомир. Към момента на представяне на томовете – 25 март, рождения ден на писателя, са отпечатани 500 комплекта от мащабното издание. С финансовата подкрепа на Община Казанлък и фондация „Чудомир“ 6-те тома, събрали 188 стихотворения, 311 разказа, 50 спомена, 500 рисунки на многопластовия талант от с. Турия, работил и творил в Казанлък, най-накрая стигат до своите читатели, за да се даде истински нов живот на един уникален творец.

Събраните произведения представи директорът на ЛХМ „Чудомир“ Пеньо Терзиев. 21 години от своя живот той е посветил на изучаване творчеството на големия български писател. С неимоверен труд и упорита изследователска дейност Пеньо Терзиев е търсил всички възможни източници, прегледал е целия периодичен печат, за да открие всички публикувани във времето произведения на Чудомир. Така за първи път творчеството на писателя, хумориста, художника, поета Димитър Чорбаджийски излиза събрано в шест книги. За да докаже, че наистина този български творец е истинско Чудо, така както са го наричали неговите съвременници.

Две години след отпечатването на първия том са факт и останалите пет. Поредица от неуредици и разногласия възпрепятстваха през 2010 г. издаването на всички предвидени книги.

Предговорът към шесттомника, отпечатан от издателство „Абагар“, е дело на проф.Никола Георгиев, който пише: “Пълно шесттомно издание на Чудомир!…Едва ли такова неоценимо по своя културен смисъл дело може да бъде изчерпателно представено в предговор. Дългът към Чудомир обаче продължава да стои пред българската литература и пред изкуствознанието като по-тесни сфери на хуманитаристиката.“

С това се даде началото на Чудомирови празници ‘2013, които се провеждат вече 20 години в града на розите. Тази година се навършват 45 години от смъртта на автора.

След представянето на томовете, от 17.00 часа в залите на музея, бе открита традиционна изложба от акварел и графика на Димитър Чорбаджийски, които тази година са под наслова „Присмех и мъдрост“, представена от изкуствоведа Марин Добрев.

А на 28 март от 18.00 часа отново в музей „Чудомир“ ще бъде представена книгата с произведения на Чудомир, посветени на жената със заглавието „Жената, бе, жената“.
#vvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн