„Българската Джоконда” гостува в Парк-Хотел „Стара Загора”

STZAGORA.NET

Известният български художник Михаил Саздов (вляво на първата снимка) представи в Стара Загора новата си творба – първата българска реплика на картината на Леонардо да Винчи „Мона Лиза”. В продължение на повече от месец картината ще бъде изложена в Парк-Хотел „Стара Загора”, комплекс „Загорка”, съобщиха от пресцентъра на “Металик” АД. Това е първата българска реплика на световноизвестната творба на Леонардо и се представя за първи път пред публика.

Михаил Саздов е автор на още две реплики на прочути картини на ренесансовите творци Леонардо да Винчи и Рафаело, които са притежание на Парк-Хотел „Стара Загора” – „Тайната вечеря” и стенопис „Платон и Аристотел”. Те украсяат конферентните зали „Леонардо” и „Рафаело”:


Основен акцент в тези реплики са вмъкнатите тракийски и български мотиви. В същата посока е и репликата на картината „Мона Лиза”. Прочутият портрет е изобразен на фона на Белоградчишките скали, Каменната сватба, Мегалита край Бузовград и други забележителности от България.

Идеята да нарисува българска реплика на Леонардовата „Мона Лиза” възниква спонтанно. Преди да посегне към четката Михаил Саздов прави специално посещение на Лувъра, за да усети медитативната сила на оригинала. След това пътува из цяла България, за да подбере най-красивите пейзажи от страната – мегалитни светилища, древни крепости и мостове, причудливи природни образувания, които да репликират италианския многопланов пейзаж зад портрета на Мона Лиза.

Българската реплика запазва бравурно изваяният женски образ, както и магическият поглед на загадъчната Мона Лиза. Този странен поглед продължава да следи преминаващите край картината зрители. „Жената от портрета в репликата на Михаил Саздов може да бъде възприета като италианка или испанка, но в случая тя притежава излъчването на българка, носеща достойнството на родената по нашите земи балканска култура.”, казва за репликата художникът-хералдик Христо Танев. Според него „Българската Джоконда” носи темперамента на жената, пренесла през вековете родената тук легенда за Великата Богиня-Майка Земя и Природа, пред която са се прекланяли траките. Внушението подсилват многоплановите пейзажи, изявени в тяхната балканска безкрайност. Най-отдалечения пейзажен план представя Белоградчишките скали, в ляво различаваме интересното скално образувание „Адам и Ева”, последвано от друг природен феномен – „Мадоните”. В дясно са изобразени прочути скални образувания като „Слона”, „Хайдут Велко”, „Кучето придружител”. Вдясно е нарисуван лъч светлина, през който проблясват крепостните стени на древния Белоградчик. В предния план на лявата част от платното над извиващия се път се извисява силуета на тракийското мегалитно светилище край Бузовград. Вдясно е представен Дяволския мост над река Арда в Родопите. Над него личи част от скалния феномен „Каменната сватба”

Така, наред с интериорната художествена украса на Парк-Хотел „Стара Загора”, неговите гости могат да се насладят и на репликите на художника Михаил Саздов.

Проф.д.изк. Чавдар Попов за Михаил Саздов:
Михаил Саздов е роден на 12 октомври 1943 г. в София. Завършва Художествената гимназия в София през 1962 г. През 1969 г. завършва и Националната художествена академия., специалност „Живопис” при проф. Илия Петров. Той принадлежи към нашите най-изтъкнати майстори на изобразителното изкуство от своето поколение. Работи живопис, стенопис, занимава се с пространствено оформление. Основната област на неговите интереси е живописта, изявява се главно в областта на пейзажа и портрета. В портретите си още от самото начало на богатата си творческа кариера се очертава като тънък и проницателен психолог, който умее вярно и обхватно да пресъздаде характера и състоянието на модела.

В последно време създава няколко великолепни парафрази на известни произведения от историята на класическото изкуство. – на „Атинската школа” на Рафаел, „Тайната вечеря” и „Мона Лиза” на Леонардо, „Бакхус” на Караваджо. Те се отличават с типичната за постмодернизма тънка ирония, интелигентен хумор, проявен в „побългаряването” на някои елементи от композициите и същевременно дълбоко уважение към традициите. По този начин респектът към класиката се съчетава и не влиза в противоречие с чувствителността на съвременния художник. От своя учител, известния български живописец Сергей Ивойлов Михаил Саздов е възприел класическата тънкослойна маслена техника, която осигурява голяма трайност на творбите му и дава възможност за реализиране на пластични ефекти.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн