Съдбата на полигона „Змейово“ и бившия ресторант Аязмото влизат на следващата общинска сесия в Стара Загора

STZAGORA.NET

Емил Христов

На предстоящото следващия четвъртък редовно заседание Общинският съвет в Стара Загора ще упълномощи кмета Живко Тодоров да предприеме необходимите стъпки за закупуването на бившия ресторант “Аязмото”. Това съобщи след проведения вчера председателски съвет Емил Христов, който води местния парламент. По думите му, ще бъде поставен лимит на сделката – не повече от 560 хил. лева, които ще се осигурят от резерва на общинския бюджет. На обявения първи търг за продажба на бившия ресторант Аязмото на 12 март т.г. не се явиха кандидати и първоначално обявената цена падна до тази стойност. Общинският съвет и гражданството ще имат думата за неговата по-нататъшна съдба, каза още Емил Христов.

На сесията ще бъде внесено предложение за решение относно провеждането на референдум за съдбата на Централния артилерийски технически изпитателен полигон (ЦАТИП) Змейово. Предложението, подписано от единайсет общински съветници, е за „произвеждане на местен референдум с въпрос: Да бъде ли закрит военно-изпитателният полигон край Змейово?“. „Старозагорци, като единствен и неотменим собственик на територията и източник на нашите представителни права, трябва да се произнесат по най-важния проблем на местната общност“, е записано дословно в мотивите на вносителите.

Председателят на ОбС Емил Христов е изпратил три писма по този повод. Писмото до Министерството на отбраната съдържа въпроса съществува ли военно-изпитателен полигон на територията на Община Стара Загора. С писмо до ЦИК се отправя питане възможно ли е провеждането на местния референдум и парламентарния вот да бъде в един и същ ден – т.е. 12 май 2013 г. Третото писмо е адресирано до началника на ЦАТИП „Змейово“ и изисква информация колко граждани или организации са се възползвали през последната година от разрешения достъп и възможността за граждански контрол върху дейността на полигона.

Това са само две от 46-те точки в дневния ред на сесията, която ще се проведе на 28 март.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн