Иванка Сотирова с Кристална звезда за заслуги към провеждането на програма „Фортисимо в клас“

STZAGORA.NET


Заместник-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова получи специалната Кристална звезда за заслуги към провеждането на Програма „Фортисимо в клас“ в общинските училища на областния град.

В програмата, стартирала на 20 октомври 2012 г., участваха 9 музиканти от Симфоничния оркестър на Държавната опера и преподаватели в НУМСИ „Христина Морфова“, които запознаха деца от Второ основно „П.Р. Славейков“ и 9-то ОУ “Веселин Ханчев“ с основните инструменти в класическия оркестър – цигулка, виола, виолончело, контрабас, флейта, обой, кларинет, тромпет, валдхорна, също и с китарата.

На заключителния концерт на програмата днес освен участниците в програмата в залата на Оперния театър бяха и ученици от 4-то и 5-то Основни училища, СОУ „Максим Горки“, Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“, както и деца от социалните домове „Българка“, „Теофано Попова“ и „Мария Терезия“.

Като солисти на оркестъра на Държавна опера Стара Загора се изявиха цигуларят Чавдар Вълков и Адриана Николова-Печенката, под диригентството на маестро Максим Ешкенази.

Концертът включваше произведения на Вивалди, Добри Палиев, Моцарт, Бетовен и Хачатурян, както и атрактивни за децата изпълнения, като музиката от филма „Карибски пирати“, от известната компютърна игра Angry birds, шеговитият хит „Концерт за пишеща машина и оркестър” на Лирой Андерсън и др.

Програмата „Фортисимо в клас“, придобила популярност в цялата страна, се финансира от фондация „Америка за България“. Нейната цел е да провокира и запали интерес към високохудожествената класическа музика у деца до 10-годишна възраст и да ги приближи до нов и непознат за тях свят.

За реализацията й в Стара Загора съдействаха Богдана Попова – хормайстор в операта, Петко Петков – заместник-председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания в Общински съвет Стара Загора.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн