Космическото време днес – 21 март: Планетарна геомагнитна суббуря и аврорална активност

STZAGORA.NET

Полярно сияние (Aurora Borealis) над Исландия на 21/22 март 2013 (снимка Руньофур Халксон) (solarham.net)

През последното денонощие 3-часовият среднопланетарен Kp индекс достигна смутени нива (геомагнитна суббуря). В района на Арктика местният K-индекс в някои станции обаче достигна активни нива. Геомагнитната активност беше съпроводена и с аврорална активност в този район. Пример за това е красивото полярно сияние, заснето над Исландия през последната нощ (на снимката). Потокът на слънчевите протони с енергия около и над 10 MeV на геостационарна орбита остана през последното денонощие на околофоновите си нива.

За днес се очаква геомагнитната обстановка да бъде между спокойна и активна (малка геомагнитна буря, бал G1). За утре и на 23 март обстановката ще се поуспокои. Вероятността за геомагнитно смущение на средни ширини за днес е 20%, а за 22 и 23 март – около 15%. Не се очаква завишен поток на слънчеви протони с енергия около и над 10 MeV на геостационарна орбита в рамките на 3-дневната прогноза.

Следете за нова информация HELIOTARAXY.COM.
#vvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн