Преглед на печата – в. “Старозагорски новини”, понеделник, 18 март 2013

STZAGORA.NET
Водещото заглавие на регионалния ежедневник “Старозагорски новини” днес на стр.1 е “16 лекари от ОАРИЛ – готови да подадат оставки днес”. Съобщението е направил началникът на отделението на болница “Киркович” (Университетска) д-р Атанас Бадов. Мотивът е, че лекарите не били съгласни с издадена заповед на изп.директор на болницата д-р Петър Атанасов, с която той командирова специалисти от това отделение в друго отделение със същото предназначение – КАСИМ, бивша част от предишната Университетска болница, а сега – част от “Киркович”. (Днес директорът д-р Атанасов уточни, че няма командировани и че ще се съобрази с исканията на медиците. Неосъществената му идея била да бъдат запазени и двете отделения – бел. ред.).

От стр.1 на вестника тръгва и материал под заглавие “SOS: Намаляват въгледобива в “Мини Марица-изток”. Добивните участъци в трите рудника на Мините щели да работят през април на две, вместо на 4 смени, по решение на Консултативния съвет в дружеството. Този режим ще продължи, докато заявките за лигнитни въглища не бъдат увеличени. Догогава ще текат ремонти и подобряване на работната среда.

Стр.2“Над 45 номинирани за листата на ГЕРБ в областта”. 26 от тях са номинирани от общинската структура в Стара Загора. Сред имената са Бойко Борисов и Цветан Цветанов, областният управител Недялко Недялков, двама досегашни депутати (Нели Калнева и Пламен Русев – бел. ред.) и др. Отвод си е направил председателят на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов. Номинации са направени и на събрания на структурите на ГЕРБ в Казанлък, Мъглиж, Чирпан, Опан, Раднево и Гълъбово. Имената в листата ще бъдат утвърдени от Изпълнителната комисия на ГЕРБ в края на март или началото на април.

“Движение “Единство” ще представи общи листи с ДСБ” е друг акцент от стр.2. Според националния лидер на “Единство” Христо Панчугов листите ще са общи с ДСБ, които отдавна обявиха, че листата им в Стара Загора ще се води от депутата и зам.-председател на партията Иван Иванов. На страницата е съобщено и за готовността на лидера на БСДП Йордан Нихризов да води листата на коалиция “СДС” в Стара Загора, под чиято шапка на парламентарните избори ще се представят няколко партии, в т.ч. и социалдемократите.

Стр.3“Протестиращите от Стара Загора не желаят да участват в политиката”; от днес техни наблюдатели ще следят работата на комисиите към Общинския съвет с присъствие по време на работата им. Да свършат тази работа ще жертват време и усилия 35-ма желаещи. Поради това, че в неделя са се събрали едва 50-тина души пред Енергото, не е имало шествие до Общината или блокиране на кръстовища.

“Над 300 заявления за разсрочено плащане на сметки за ток са постъпили в EVN за февруари”, информира още в. “Старозагорски новини” на стр.3. Точният им брой е 349, от които дружеството е сключило до момента споразумения със 168 клиенти. В публикацията се изброени полезни подробности за отношенията между клиентите и ЕРП-то.

Стр.4“Земеделски производители проучиха възможностите за финансиране по агропрограми на ОББ”. Срещата по инициатива на банката се е провела в петък, 15 март, в старозагорския хотел “Мериан палас”. В публикацията – подробности за получаването на банков заем за земеделие.

“Тракийският университет обновява Студентския град” – информация от пресконференцията на в.р.и.д. ректора проф.Иван Въшин по повод спечелен проект за 4,4 млн. лв., който започва да се изпълнява. (Подробности – тук.)

“Община Стара Загора спечели пореден проект” за повишаване на административния капацитет на общинските служители. Той е на стойност 87 904 лв. (Подробности – тук.)

“РЗИ награди млади здравни експерти” – в Деня на здравния инспектор 15 март директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Златина Нанева награди 33-ма участници от клуб “Млад здравен експерт” с удостоверения за придобити знания и умения. Учениците в клуба са от 6 до 10 клас и ще могат да участват в проверки заедно с инспекторите от РЗИ.

Стр.5“Алексей Петров със собствено разследване за стрелбата по Баретата”. Отразени са тезите на бившия офицер от ДАНС, който е подсъдим по делото “Октопод”, които той изложи пред медиите в Стара Загора в неделя.

Стр.6Голямо интервю на Иванка Петкова на цяла страница с депутата от Стара Загора и енергиен експерт Иван Иванов, зам.-председател на ДСБ. Заглавието е “Има механизми да се намали цената на тока”. В него народният представител прави равносметка на работата си в 41-то Народно събрание, споделя вижданията си относно енергийната криза и начините за излизане от нея, разказва защо около него, въпреки че от дължи години е в политиката, няма жълти клюки и скандали.

Стр.7Евродепутатът Мария Габриел, ГЕРБ/ЕНП: “Основни селскостопански сектори на България бяха подкрепени от Европарламента” с приетата нова Обща селскостопанска политика. (Подробности – тук.)

На стр.8 е поместен краят на интервюто с Иван Иванов от стр.6.

Стр.9 – Спорт: “Берое” надви “Етър” с 2:0 и продължава да няма гол в своята врата” – подробен репортаж от мача в Сливен.

“Баскетболистите на Георги Младенов извоюваха нов ценен успех у дома“, като прегазиха с 95:62 точки основния си съперник за 6-то място в НБЛ “Черно море порт Варна”. И двата тима са с по 8 победи и 12 поражения досега, но беройци имат предимство в преките сблъсъци.

“След 1:1 “Казанлък волей” ще играе решителен мач в столицата” утре срещу “Левски волей”. Тимът, воден от Стоян Гунчев, остана в борбата за титлата при жените, след 3:1 у дома в събота.

Стр.10 – Справочник

Стр.11 - “ЦЕРН: Физиците са убедени, че са открили “Божествената частица” – Хигс-бозона, за който се смята, че придава маса на материята. Друга публикация на страницата е “Три училища атакуват здравословното хранене”. В нея е разказано за кръглата маса, организирана в рамките на проекта “Живей здравословно – учи ефективно” с участието на Частно средно общообразователно училище “Делфините”, СОУ “Максим Горки” и ГПЧЕ “Ромен Ролан”. Извършен е скрининг на 72-ма ученици от 5 и 8 клас, само 16 от които са се оказали с нормално тегло.

Стр.12“Първото щъркелче кацна в Гълъбово” още на 15 март и “Обсерваторията организира кампания за наблюдение на кометата PanSTARRS” от днес до 25 март от 18 до 19,30 ч. с телескопи на НАОП “Юрий Гагарин”. (Подробности – тук.)

В рубриката “Между нас да си остане” – ЧРД на Илко Груев, пресаташе на Търговско-промишлената палата в Стара Загора.
#vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн