Модернизират Тракийския университет с 4,4 млн. лева по програма “Регионално развитие” на ЕС

STZAGORA.NET

Фирма “Булстрой” ЕООД – София е изпълнителят на строителните дейности по проект за 4,4 млн. лева по Оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013 г.”, с който през следващите 24 месеца ще бъде модернизиран Тракийският университет в Стара Загора. Това стана ясно на пресконференция, дадена тази сутрин от временно изпълняващия длъжността ректор на университета проф. Иван Въшин и пом.-ректора доц. Добри Ярков. Екипът за управление на проекта е в следния състав: инж.Ангел Стоманярски – ръководител, Румяна Грозева – директор на Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора, инж.Милена Трънкова и Илияна Тонева – финансист. Проф.Въшин изказа благодарността си към кмета на общината Живко Тодоров, без чиято намеса проектът може би е нямало да бъде спечелен.

Строителните дейности по проекта ще започнат до края на месец май. До края на текущата година ще приключи подмяната на 14-те хиляди квадратни метра дограма (колкото 3 футболни игрища) и топлоизолацията на сградата и коридорите. Проектът се очаква да приключи в началото на 2014 г.

Комплексът от 11 корпуса (и още два недовършени) на Тракийският университет се строи от 1974 г. Досега не е правена подобна мащабна модернизация като тази, която предстои да започне.

Изпълнението на мерките по енергийна ефективност ще доведе до намаляване с 40% на разходите за ел.енергия на университета, който се отоплява предимно с климатици. Така за една година учебното заведение ще спестява 280-300 хиляди лева за ток от 700-те хиляди, които плаща в момента на ЕVN, за отопление на наличните 60 000 кв.м разгъната застроена площ. Заради високата цена на електроенергията влизането в ТрУ бе ограничено в течение на почти цял месец тази зима – от 20 декември до 17 януари. Университетът все още не е газифициран.

Средствата по ОПРР включват почти 4 млн. лв. безвъзмездна помощ и 9% (405 000 лв.) самофинансиране на проекта от страна на Тракийския университет. В рамките му за пръв път ще бъдат създадени специализирани работни места за незрящи.

Тракийският университет се нуждае от цялостна рехабилитация и на покривите на корпусите. За целта ще са нужни още няколко милиона лева, които ще се търсят по други програми. Междувременно покривите се поддържат за сметка на университетския бюджет. Недостроени от години остават корпуси 12 и 13. За довършването им, както и за подобряване на локалната инфраструктура, ще се разчита на пари от държавата. Към Министерството на образованието и науката пътува писмо-заявка за отпускането на средства, включително и за филиалите на университета в Ямбол, Хасково и Кърджали. Заявените позиции са за десетки милиони лева. ТрУ кандадатства и по още един проект – за създаването на център по отоларингология. От местния бизнес в Стара Загора и региона пък се очаква да помогне със средства или строителни материали на стойност 20-25 хиляди лева за довършване на започнатия градеж на храма “Св.Патриарх Евтимий” в района на университета.
* * *

Основните дейности, които ще бъдат изпълнени по проект „Подобряване на образователната инфраструктура в Тракийски университет – Стара Загора чрез комплекс от мерки”, са следните:

1. Мерки за енергийна ефективност (МЕЕ);

1.1 Подмяна на дограма – демонтаж на съществуваща дървена дограма и монтаж на ~14 000 m2 PVC 5-камерна дограма и стъклопакет;
1.2 Топлоизолация на фасади и подове – полагане на външна и вътрешна топлоизолация по фасади и подове ~9000 m2;

2. Достъпна архитектурна среда (ДАС);

2.1 Инсталиране на асансьор за хора с увреждания;
2.2 Преустройство на тоалетни за хора с увреждания;

3. Модернизация на Университетската библиотека (УБ)

3.1 Изграждане на централен сървър;
3.2 Инсталация на специализиран Storage сървер;
3.3 Инсталация на технически средства и софтуер за дигитализация;
3.4 Инсталация на енергоспестяващи работни места;

4. Управление на проекта – сформиран е необходимия екип от експерти, съгласно изискванията на управляващия орган.

Общата стойност на поекта е 4 405 420 лв., от които:
* Безвъзмездна помощ: 3 999 998 лв.
* Съфинансиране от страна на Тракийски университет: 405 422 лв.

Избран е изпълнителят на мерските за енергийна ефективност и преустройство на тоалетни за хора с увреждания. В процес на изпълнение е процедурата за възлагане на обществена поръчка за Модернизация на Университетската библиотека и предстои обявяването на процедурата за възлагане на обществена поръчка за Инсталиране на асансьор за хора с увреждания.
*

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн