Космическото време днес – 18 март: Геомагнитната активност спадна

STZAGORA.NET
През изминалото денонощие Земята беше обхваната от планетарна геомагнитна буря. Тя започна около 8-8ч30мин сутринта българско време на 17 март, когато спътникът ACE регистрира скок в параметрите на слънчевия вятър в околностите на Земята, причинен от срещата с плазмения облак, изхвърлен от Слънцето в резултат от средното по сила M-изригване на 15 март. Регистрираната скорост на слънчевия вятър беше малко под 700 км/с. В планетарен мащаб бурята продължи 18 часа и варираше от малка (Kp=5; G1) до средна (Kp=6; G2).

Първоначално геомагнитната буря беше много добре изразена в американския сектор, където местните K-индекси веднага скочиха от спокойни нива до бал 5 (Боулдър) и 6 (Анкоридж). През това време геомагнитната обстановка над България беше все още спокойна.

Вчера около обяд скоростта на слънчевия вятър надхвърли 700 км/с в продължение на няколко часа. Впоследствие в началото и средата на нощта на 17 срещу 18 март (неделя срещу понеделник) 3-часовият K-индекс в геомагнитната обсерватория в Панагюрище достигна 4 (геомагнитно смущение, суббуря), а около полунощ достигна 6 (средна геомагнитна буря) – виж графиката. През по-късната част на нощта геомагнитната обстановка се успокои.

В рамките на 3-дневната прогноза геомагнитната обстановка постепенно ще се успокоява. За днес вероятността от геомагнитно смущение на средни ширини е 35%, за утре е 15%, а за 20 март тя е само 5%. Вероятността за малка геомагнитна буря (бал G1) e 20% за днес, 5% – за утре, а за 20 март тя е пренебрежима.

Подробности – в HELIOTARAXY.COM.
*

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн