Започна планетарна геомагнитна буря със средна мощност

STZAGORA.NET

Срещата на Земята с изхвърлената на 15 март в резултат на M-изригвване коронална маса се забави с няколко часа, но все пак се състоя. Причината за това е, че плазменият облак се е движил малко по-бавно от очакваното. Около 8 часа българско време тази сутрин спътникън ACE регистрира скок в параметрите на слънчевия вятър. Регистрираната скорост беше малко под 700 км/с (първоначалната прогноза беше за 800-900 км/с). Според показанията на геомагнитната обсерватория в Боулдър местният K-индекс се е покачил на 5. Това съответства на малка геомагнитна буря (G1). Според последните данни от обсерваторията в Анкоридж (Аляска, САЩ) местният K-индекс е 6 (средна буря, G2).

Паралелно със започващата геоматнитна буря се развива и слаба радиационна буря (бал S1). Потокът на слънчевите протони с висока енергия (=> 10MeV) на геостационарна орбита вече близо 12 часа е около и над праговото ниво. От друга страна потокът на протоните с енергия над 50 MeV, който също беше тръгнал нагоре, вече се върна към обичайните си фонови нива.

Изхвърлената на 15 март в резултат на M-изригването слънчева коронална маса предизвика над 3% спад в потока на регистрирания от неутронния монитор в ИЗМИРАН (Троицк, Русия) поток на галактичните космически лъчи. Подобни явления се наричат “Форбуш-затихвания”.

Продължават високите нива на абсорбция на УКВ-радиовълните над двата полярни района на Земята. Според последната информация над тези райони е започнала засилена аврорална активност (полярни сияния – Aurora Borealis и Aurora Australis).

Днес геомагнитната обстановка ще бъде между смутена и средна геомагнитна буря (бал G2). Вероятността за геомагнитни смущения на средни ширини е 30%, за малка геомагнитна буря (бал G1) e 35%, а за средна геомагнитна буря (G2) е 20%. За утре геомагнитната обстановка ще бъде между спокойна и активна. Вероятността за геомагнитно смущение на средни ширини е около 30% , а за малка буря тя е 10%. Предимно спокойна геомагнитна обстановка се очаква на 19 март.

За утре се очаква 60% вероятност за слаба радиационна буря (бал S1), свързана с повишен поток на слънчеви протони с висока енергия на геостационарна орбита. Същата вероятност за 19 март е 25%.

Следете за нова информация HELIOTARAXY.COM.
*vvv

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн