В края на 2012 г: По-малко разрешителни, но повече започнати нови сгради в Старозагорска област

STZAGORA.NET
По информация на Териториалното стастистическо бюро на НСИ в Стара Загора през четвъртото тримесечие на 2012 г. местните администрации на територията на област Стара Загора са издали разрешителни за строеж на 47 жилищни сгради с 90 жилища в тях и 15 089 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), на 3 административни сгради/офиси с 1 896 кв. м РЗП и 96 други сгради с 32 927 кв. м РЗП. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват със 17.5%, жилищата в тях – с 34.8%, докато тяхната РЗП се увеличава с 4.6%. При другите сгради се наблюдава увеличение на броя с 3.2%, а на общата им застроена площ – с 43.5%.

В сравнение с четвъртото тримесечие на 2011 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради намаляват с 13.0%, но жилищата в тях са повече с 8.4%. Административните сгради са по-малко с 57.1%, а другите видове сгради – с 20.7%. Регистрирано е увеличение на РЗП на жилищните сгради с 41.1%, на административните сгради – с 20.4%, същевременно при другите сгради се наблюдава намаление на общата застроена площ с 62.9%.

През четвъртото тримесечие на 2012 г. е започнал строежът на 46 жилищни сгради със 115 жилища в тях и 12 581 кв. м обща застроена площ, и на 53 други сгради с 23 079 кв. м РЗП. Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради бележат нарастване с 21.1%, жилищата в тях – с 23.7% и общата им застроена площ – с 20.2%. Увеличение е регистрирано и на броя на започнатите други сгради с 32.5%, и на тяхната РЗП – с 61.0%.

В сравнение с четвъртото тримесечие на 2011 г. започнатите нови жилищни сгради са повече с 27.8%, броят на жилищата в тях не се променя, но общата им застроена площ намалява с 23.9%. Започнатите други сгради се увеличават със 140.9%, а тяхната РЗП нараства повече от четири пъти.

Методологични бележки:

Тримесечното статистическо наблюдение за издадените разрешителни за строеж и започнатото строителство осигурява информация както за издадените от местните администрации разрешителни за строеж, така и за започнатото строителство на нови сгради според техния вид и разгъната застроена площ. Тази информация може да се използва като индикатор за бъдещата активност на строителните предприятия в страната.

Видовете сгради сe посочват в съответствие с Класификацията на сградите и строителните съоръжения (КСC-2001), публикувана в сайта на НСИ (http://www.nsi.bg/Classifics/KCC2001.pdf), и се подразделят на:

* Жилищни – сгради, полезната площ на които в голямата си част е предназначена
за жилищни цели за постоянно обитаване.
* Нежилищни – сгради за различни нежилищни нужди, които включват:

- административни – офиси и сгради за административна дейност на ведомства и други организации и сдружения (представителни сгради – банки, пощи, правителствени сгради, сгради за конференции, конгреси, съдилища, общини);
- други сгради – всички останали видове сгради, предназначени за различни дейности: производствена, търговска, транспортна, просветна, културна, спортна, селскостопанска, здравеопазване, бази за почивка и краткосрочно пребиваване (хотели, мотели, почивни домове, хижи и др.).

Разгъната (обща) застроена площ на сградите е сумата от застроените площи на всички етажи по външни измерения.
*gerb

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн