Преглед на печата – в. “Старозагорски новини”, четвъртък, 14 март

STZAGORA.NET
Стр.1 – Водещото заглавие на регионалния ежедневник в. “Старозагорски новини” днес е “Кмет и протестиращи се срещнаха и се разбраха” (подробностите вижте по-долу в текста). Материалът продължава като чело и на стр.3

Стр.2“Започна градежът на 7 къщи за деца с увреждания” (подробностите – тук); “Стара Загора спечели нов проект за ремонт на 2 училища и 1 целодневна детска градина”. Проектът е одобрен от Националния доверителен екофонд и е на стойност 2 800 000 лв. Ще бъдат ремонтирани 4-та ЦДГ “Бреза”, ОУ “Г. Райчев” и 13-то ОУ “Св. Отец Паисий Хилендарски”, които не са обновявани от построяването им и са в много лошо състояние. По програма “Козлодуй” за енергийна ефективност ще бъдат ремонтирани още 2 училища и 2 детски градини в Стара Загора. В друга публикация на стр.2 се съобщава: “На две рискови кръстовища в Стара Загора се монтират нови светофарни уредби” – на пресечката на “Столетов” с ул.”Д-р Стоянович” и на “Руски” и “Августа Траяна”. Търгът със сумата от 70 000 лв. е спечелен от “Кастело” ООД.

Стр.3“Общинските полицаи на щат към общините?” Въпросът е повдигнат от кмета Живко Тодоров по време на вчерашната среща с протестиращите. Той е съобщил, че в момента има 14 общински полицаи, за които Общината плаща месечно по 3100 лв. издръжка, но те се водят към МВР. Ако се промени законът, може да се назначат много повече хора, които са нужни за охрана. “Само ако охранителната полиция мине към общините, кметовете ще станат по-силни”, е мнението на кмета. На страницата – още една новина от Община Стара Загора: “Ще пращат SMS-и за готови документи” на гражданите, които ползват услугите на общинския Информационен център. В отделна публикация се съобщава и че “Започва рехабилитация на тротоари по ул.”Гурко”.

Стр.4 - “Доволни ли са старозагорските депутати от пребиваването си в парламента?” Въпросът е зададен към 5 народни представители от Старозагорския избирателен район. Отговарят д-р Евгений Желев (Коалиция за България) – “Аз съм единственият от опозицията, който прокара поправки в два закона”, Спас Панчев (Коалиция за България) – “Аз съм от средните по активност депутати”, Нели Калнева (ПП ГЕРБ) – “Не ни стигна времето да свършим започнатото”, Емил Караниколов (ПП ГЕРБ) – “Не успяхме да изпълним програмата” и Пламен Русев (ПП ГЕРБ) – “Беше полезно училище”. На страница 4 още: “И “свинският грип” влезе в телефонните измами”, както и обява на новата Регионална телевизия “Загора” която търси репортери, водещи, видеооператори, ефирни оператори и монтажисти.

Стр.5 - “Старозагорски професор откри високоефективен способ за утилизация на отпадъчни въглеводороди” – интервю на цялата страница на Росица Ранчева с проф. Жеко Ганев, специалист по електрофизика и управител на фирмата за пречиствателни станции за чиста и мръсна вода “Елфи-Тех” ООД – Стара Загора. Милион и половина лева струва на Стара Загора извозването и депонирането на утайката от пречиствателната станция на града, казва в интервюто проф.Ганев. Според него пречистването на битовите фекални води по сегашната схема е абсолютно недоглеждане, граничещо с престъпление. Активната утайка от пречистването при това е твърде опасна за природата и човешкото здраве. В паралел с разработките в най-напредналите страни, свой оригинален подход към неутрализирането и оползотворяването на активната утайка предлага и “Елфи-Тех”. От нея с фирмената технология – горивна въглеродна клетка – се добива директно ел.енергия, газ за когенерация, леки въглеводороди и твърдо гориво във вид на органичен въглерод. Капацитетът на съоръжението е 4 тона активна утайка на час. В момента “Елфи-Тех” изгражда пилотна инсталация, която да излезе на българския и световния пазар.

Стр.6“Община Казанлък стартира инвестиционната си програма за над 5,3 млн. лв. (подробности – тук).

Стр.7“Отлагат новата наредба за наградите на Стара Загора”. Временната комисия, създадена с решение на Общинския съвет, иска да промени изцяло философията на наградите, което не може да стане на бърза ръка, казва зам.-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова. Предложението трябва да бъде обсъдено от общността, от гилдията, от клубовете, и едва наесен окончателният вариант за решение ще бъде предложен на Общинския съвет, за да е в сила от 2014 г. До 31 март се правят номинациите за наградата “Анастасия Тошева”, до 30 юни – за наградата “Стара Загора”, до 1 юли – за присъждане на званието “Почетен гражданин на Стара Загора”, до 1 септември – за наградата “Инвеститор на Община Стара Загора” и за литературната награда “Николай Лилиев”. На страницата още – “Долетяха първите щъркели”.

Стр.8 – подборка от актуалните национални новини: “Служебният премиер представи кабинета и похвали Борисов”, “Икономиката ни ще нарасне с 1-1,5% тази година според новия финансов министър”, “Няма да продам на безценица БДЖ, обяви новият министър”, “Пари за най-бедните започва да търси новият социален министър”, “41-вият парламент приключи законотворчеството си” и “Мъж се самозапали пред президентството”.

Стр.9Спорт: “Петър Манев и Димо Христов чакат силни борби на заралии в Сливен”, “Уил Уокър отново стана MVP на НБЛ” и “Заралийските перца до 19 години излизат днес на корта в зала “София”.

Стр.10Справочник

Стр. 11 – “В Музея на религиите показват мигове от Индия” – изложба фотоси на Илиян Дончев (подробности – тук). “Кукленият театър отваря семейна сцена” (подробности – тук).

Стр.12“Книга за “зелено-бялата” футболна история зарадва ветерани и млади беройци” – авторът Наньо Нанев и Георги Белчев представиха книгата “Корените на ПФК “Берое” в Регионалната библиотека “З. Княжески” пред 5 поколения беройци. Изданието е в продажба във фенмагазина и на друго място на цена 16 лв. В рубриката “Между нас да си остане” – ЧРД на шефа на Търговско-промишлената палата в Стара Загора Олег Стоилов.
* * *
„Кмет и протестиращи се срещнаха и се разбраха” – подробности, цитирани от Агенция “Фокус”: Шест конкретни проблема представиха вчера пред кмета на Стара Загора Живко Тодоров представители на протестиращите на специална среща в общината. Пред гражданите се яви цялото ръководство на общината, както и председателят на Общинския съвет Емил Христов.

Най-напред Живко Тодоров благодари, че в Стара Загора протестите минават много разумно и без ексцесии. „Ние също подкрепяме протеста срещу монополите, защото разликата в сметката за уличното осветление в сравнение с миналата година е 30 хил. лв. повече”, обясни Тодоров. “Стара Загора трябва да е много активна, защото в момента мощностите на държавната ТЕЦ “Марица-изток 2″ не са натоварени, което е пагубно за региона. Заради липсата на поръчки страда и “Мини Марица-изток”, и това може да се отрази на хората, които работят там, може да се наложат съкращения”, обясни градоначалникът. Според него трябва да има последователност – АЕЦ “Козлодуй” и ТЕЦ “Марица-изток 2″ да бъдат първи в енергийния микс, а не както е сега – каквото Електроенергийният системен оператор (ЕСО) реши. Вдигането на таксата за износ било необмислена постъпка и хората, които разбират, са знаели, че това е удар върху износа на ток.

Кметът и представители на протестиращите бяха единодушни, че в момента най-важният приоритет е да се окаже натиск върху икономическото министерство и ДКЕВР за приоритетно натоварване на ТЕЦ “Марица-изток 2″. “Нека ЕСО да изнесе информация в последната година кои мощности са работили и чии са те”, настоя още кметът. “Аз виждам грешки дори и на съпартийци, ето, грешка е повишаването на таксата за износ”, допълни Живко Тодоров, който подчерта, че се изправя пред протестиращите като гражданин и като кмет, а не като член на политическа партия.

Един от координаторите на протеста – Станислава Канева, представи шест основни искания на протестиращите. Първото е свързано с проблема за обгазяванията на Стара Загора. “Искаме нова подробна и разяснителна кампания за обгазяванията, да се каже конкретно кой е виновният и да предложат решения”, обясни Канева. “Ако решите този проблем, минавате директно към втори мандат”, пророкува Станислава. Кметът Живко Тодоров отговори, че Общината е сключила договор с Асоциацията на еколозите в България, чиито експерти трябва да направят анализ на ситуацията в Стара Загора, да установят кои са причините за обгазяванията и да кажат какви решения трябва да се вземат. Общината трябва да приеме и програма за намаляване на азотните окиси в Стара Загора.
*gerb

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн