Започва строителството на седем центъра за настаняване от семеен тип на деца в Стара Загора

STZAGORA.NET

С първа копка днес символично бе даден стартът на строителството на 7 центъра за настаняване от семеен тип за деца в Стара Загора. Водосветът и церемонията станаха на мястото на първия от домовете в североизточната част на кв.”3 чучура-север” с участието на кмета на общината Живко Тодоров и неговите заместници Йордан Николов, Иванка Сотирова и Янчо Калоянов. Тук бяха и представители на изпълнителя, избран сред 7 участници в търга – Обединение “Трейс Стара Загора”.

Изграждането на седемте дома от семеен тип в община Стара Загора на обща площ от 1932 кв.м и 1916 кв.м зелени площи около тях е по проект “Деинституционализация на деца в риск” и ще продължи 24 месеца. Финансирането по Оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013″ е на стойност 4 834 432 лв. Участието на Община Стара Загора със собствени средства ще бъде минимално – за външните връзки на къщите.

Повечето от домовете ще бъдат двуетажни, с удобства, доближаващи ги до нормално еднофамилно жилище и семейна среда. Те ще бъдат в старозагорските квартали “АПК”, “К. Ганчев”, “3-те чучура-север” и по два в “Зора” и “Македонски”.

В новите домове след завършването им ще бъдат разпределени 98 деца (по 14 в една къща) от 3 до 18 г. от домовете в селата Сладък кладенец и Петрово. Новите сгради ще редуцират съществено досегашните разходи на Община Стара Загора за социалната услуга. С пребазирането по съответните домове близо до родните им места ще бъдат изпратени около 60% от сега домуващите в двете села деца и младежи, които са от Пловдив, Варна и други региони, където също се строят подобни центрове за настаняване от семеен тип. След завършването на 7-те нови дома работа в тях ще намерят и 77 старозагорци по нова методика за подбор на персонал.

“По този проект работим от няколко години. Вече дойдохме до крайната му фаза – изпълнението. Всички проекти са одобрени от Държавната агенция за защита на детето”, отбеляза кметът Живко Тодоров по време на пресконференцията преди първата копка.



*vvv

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн