С гръцка камила и дървени мечове пролетните кукери сразиха зимния дявол в душите и главите на старозагорци

STZAGORA.NET

С бойна камила на групата “Красочори” от Гърция и с дървен меч в ръцете на невръстен 5-годишен юнак в народна носия кукерите, напъплили днес Стара Загора, сразиха геройски дявола в душите и главите ни. Това стана на централния площад на града с първите топли пролетни лъчи на слънцето, които втори ден гонят зимата и мрака.

Международният фестивал на традиционните зимно-пролетни маскарадни игри под липите се състоя за 15-ти пореден път, организиран от Община Стара Загора. Той започна в 10.30 часа с пъстро шествие от парк „Александър Стамболийски“ („Алана“) по бул.“Цар Симеон Велики“ до площада пред общината. В него взеха участие 18 маскарадни групи от областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Пловдив, Пазарджик, Ямбол, Сливен, Бургас, Шумен, Стара Загора и споменатата по-горе група от Гърция. Майсторството и оригиналността на изпълненията на васильовци, бабугери, старци, джамали и др. оцени жури, председателствано от старозагореца Крум Георгиев, носител на световен “Оскар” за фолклор. Победителите ще станат ясни по-късно днес.

Успоредно с това свои колоритни фотоси от предишните издания на маскарадните игри пред сградата на Общината бе подредила Жейна Колева, а във фоайето на местната администрация може тече изложба от рисунки на кукерски маски на малките художници от Общинския детски център.

На централната пешеходна улица в града е разположен базар на занаятчийски и художествени произведения на членовете на Занаятчийска камара – „Улица на занаятите“.

Съпътстващата програма на днешния народен празник включи още игри за Месни заговезни от 10.00 часа в кв.“Железник“ с участието на маскарадни и фолклорни групи, както и празник в село Еленино – представяне на зимно-пролетен обичай „Джамал“ и игри с гостуващи маскарадни групи от 13.00 часа.
*

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн