И старозагорските медици излязоха на протест срещу натрупалите се проблеми в здравеопазването

STZAGORA.NET

Пред сградата на РЗОК – Стара Загора в 16 часа днес се събраха около 50 медици в знак на протест срещу рестриктивните финансови механизми, действащи в здравеопазването.

Зам.-изпълнителният директор на болницата д-р Живко Желязков запозна дошлите на протеста със становището на Медицинския съвет на МБАЛ “Проф.д-р Ст.Киркович”, в който са участвали всички ръководители на клиники и отделения.

В становището се казва следното:

“Ръководството на НЗОК за поредна година задълбочава проблема със заплащаните от НЗОК медицински дейности. Поставените условия за намаляване с около 30% на и без това рестриктивните делегирани бюджети на държавни болници от ранга на МБАЛ “Киркович”, които са гръбнакът на здравеопазването в страната и даването на този финансов ресурс на частни бутикови болници, вземащи допълнително повторно заплащане от пациентите в размера на още една клинична пътека, ще доведе до тотален колапс на здравеопазването в България.

От подписаните допълнителни споразумения за 2013 г. медицинските дейности, заплащани от НЗОК, ще бъдат в условията на рестриктивни финансови механизми, наложени по административен ред, като се ограничи дейността по брой клинични пътеки и брой случаи. Достига се до парадокса да имаме сключен договор по клинична пътека, а да е определена нулева ставка за нея. Всичко това пречи на оказването на качествена и компетентна здравна помощ на пациентите и води здравните заведения до финансов фалит. Същевременно се утежняват процедурите за отчитане на медицинската дейност, като се въвеждат ежедневни електронни файлове, включително в събота и неделя, а това води до изчерпване на финансовия и човешкия ресурс на здравното заведение.

Като разгледа подписания от изп.директор на МБАЛ “Киркович” и директора на НЗОК анекс с прогнозните по пътеки случаи, Медицинският съвет реши:

(…) 3. Счита, че подписаният анекс е крайно затрудняващ работата на лечебното заведение и настоява за коригиране на обема дейност, така че да се заплаща всяка извършена медицинска дейност. Цитираните лимити да бъдат само прогностични и да нямат задължителен характер.

Декларация:

1. Здравноосигурителните вноски да се използват само за здравеопазване и да бъдат възстановени отклонените средства от тези вноски, възлизащи на 2,47 млрд. лв.

2. Прекратяване на практиката с парите на здравноосигурените лица да се заплаща лечението на здравнонеосигурените.

3. Отмяна на въведените методики за определяне на регулативни стандарти, прогнозни обеми в болниците и интензивно лечение.

4. НЗОК и РЗОК да извършват само финансов одит, тъй като нямат капацитет за извършване на медицински.

5. Премахване на монопола на НЗОК.

6. Да се прекрати практиката на прехвърляне на дейности от Министерството на здравеопазването към НЗОК под каквато и да е форма.

Д-р Славка Йорданова, директор на РЗОК – Стара Загора, каза пред медиите на протеста следното:

“Парите за здраве трябва да се харчат за здраве, разбира се. Но аз съм за диалогичната форма на решаване на проблемите – навреме, не под натиск от улицата, да има наистина между НЗОК и лекарското съсловие добра договореност, добра нормативна база, която да е приета навреме, а не от днес за вчера и да пречи на работата на всички. Тук съм, за да чуя исканията на колегите и да мога на регионално ниво да поема възможното. Но не мога да отговоря от името на националното ръководство на касата как ще се проведат нещата”.

Председателят на старозагорската колегия на Българския лекарски съюз д-р Георги Бакоев обясни ситуацията така:

“Проблемът с методиката в болничната помощ продължава да стои. И страховете на хората, че нещата ще вървят трудно, да не кажа невзможно, продължават да съществуват. Затова сме тук. Най-големият препъникамък е методиката за образуване на лимитите в доболничната помощ, т.нар. прогнозни бюджети. Истината е, че това е най-големият страх на всички, работещи в болниците. Защото те са изключително занижени. Аз лично не се плаша, тъй като всичко надхвърлено ще бъде платено допълнително, и се опитвам да кажа това на хората, но явно има някои, които натискат и работят със страховете на хората. А е нужно малко спокойствие. Реално отчет и истински поглед върху проблемите в системата ще има в края на април, когато свърши тримесечието и се отчете истинската дейност. Тогава ще се види дали тези наистина ниско заложени бюджети са оправдани, дали работи цялата схема с писането на молби до РЗОК, от РЗОК към НЗОК. По няколко от пътеките има например нулеви лимити и притеснението на колегите е, че ако дойдат болни със съответната диагноза, пътеката просто няма да им бъде платена. Но това притеснение е безпредметно, тъй като, пак ще кажа, всичко надхвърлено, всичко изработено допълнително – ще бъде платено. Относно оставката на директора на НЗОК д-р Пламен Цеков трябва да бъде оставен на спокойствие, колкото и да е трудна ситуацията. Който и да дойде нов, ще му трябват няколко месеца, да не говорим, че технологично шефът на Касата трябва да бъде одобрен от парламента. И виждате ли какъв нонсенс става? Моето желание и на голяма част от колегите е да има спокойствие в системата, за да може да се работи. Естествено – с промените, които трябва да се направят, за да могат да вървят и плащанията, и цялата дейност на болницата. Има и друг страх: че продължават да се появяват частни болници, а ресурсът е един и същ. И започва да се реже живо месо от бюджетите. Това е нормалният начин да се случват нещата, но в условията на едни недофинансирани пътеки, на непроменени цени от 4 години, всичко това, което се случва, нагнетява едно огромно напрежение, което се проявява най-вече в болничната помощ, където са най-големите нерешени проблеми.”
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн