Община Казанлък е готова да финансира спасителните дейности на разбитата гробница между Габарево и Павел баня

STZAGORA.NET
Във връзка с проникването на иманяри в тракийската гробница, намираща се между с. Габарево и гр. Павел баня, екип на Исторически музей “Искра” – Казанлък е установил, че става въпрос за тухлена гробница, която не е проучвана досега.

Проф. Божидар Димитров лично се е ангажирал да съдейства на музея за получаване на необходимото разрешение за незабавно започване на спасителни разкопки на могилата. Музей “Искра” е готов с екипа от специалисти, който ще се ръководи от археолога Меглена Първин.

Община Казанлък има готовност да осигури необходимите 15 хил. лева за спасителните дейности на разбитата от иманярите гробница. Тези средства са от държавния бюджет и бяха предоставени целево на Община Казанлък за археологически разкопки.

Въпросната гробница принадлежи към т.нар. тухлени гробници, от които има разкрити 7. Те представляват местен феномен – открити са само в Казанлъшко.
*vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн