Иво Хаджимишев показва в Регионалната библиотека “Забравените фотографии от Руско-Турската война”

STZAGORA.NET

На 1 март 2013 г. (петък) от 17:30 часа във фоайето на първия етаж на Регионална библиотека „Захарий Княжески” ще бъде открита изложба „Забравените фотографии от Руско-Турската война”, посветена на 3 март – Националния празник на Република България. Експозицията включва 36 черно-бели фотографии.

Съставител и организатор на изложбата е Иво Хаджимишев със съдействието на Библиотеката и Регионалния исторически музей в Стара Загора. Ето неговият разказ за съдбата на тези фотографии:

„Винаги са ме вълнували ранните фотографски изображения. В тях има съхранено достойнство, усеща се дъхът на отминалото време. Хората са заставали пред обектива с ясната мисъл, че извършват нещо важно – оставят следа – памет за идните поколения. В изобразително отношение Руско -Турската война е свързана в съзнанието ни главно с гравюрите от европейските илюстровани издания и монументалните платна от големите руски художници от онова време, както и множеството паметници в цялата страна, пощадени от посегателство, въпреки превратностите в нашата съвременна история. Мнозина от нас обаче забравят или не допускат, че голяма част от тези гравюри и картини са създадени по фотографии, които поради невъзможност да се отпечатват полутонови изображения в онази епоха, са служили като ориентири или основа за създаването на естетизирани и обогатени графични (щрихови)/ изображения за нуждите на периодичния илюстриран печат.

По следите на тези забравени фотографии тръгнахме към Русия заедно с историка Рада Банялиева . Водени от известният познавач на фотографията Евгений Березнер стигнахме до Държавния архив за кино и фотографски документи край Москва. Там се съхранява албумът “Забалканский поход” от фотографа А. Д. Иванов – единият от двамата най-изявени хроникьори на тази война, както и творбите на няколко неназовани, но не по-малко значими автори.

Разгръщайки албума имах чувството, че до мен достига гласът на забравения майстор на светлописа , който започва своя разказ за преживяното след сто и тридесет и пет години. Той ни повежда през калта и снежните преспи на притихналата изостанала провинция, през бойните полета и руините на Света София до самотния руски войн съзерцаващ от далече Одрин. Страница по страница пред нас оживяваха безименните герои – армията, офицерите, българските доброволци в снежния Балкан, походните болници, пленниците, бежанците, спасеното турско бебе, намерено в изоставен обоз в средата на зимата…

Но малко преди нас един друг щастливец, в друга точка на Европа, се е докоснал до оригиналите от архива на още един съществен хроникьор на военните действия – придворния фотограф на Румънския княз Карол I – Франц Душек.

Варненският историк Борислав Дряновски е бил гост на държавния архив в Риека. Между две заседания неговият домакин споменава за частната колекция на Бърлич Маджуранис, в която има и фотографии от Руско -Турската война 1877-78 година. Това, което се разкрива пред очите на Дряновски е смайващо. Франц Душек в качеството си на придворен фотограф е имал достъп до висшето командване, генералния щаб, както и до Александър II и Карол I. В тези високо качествени фотографски изображения се усеща дъхът на времето. Образите на действащите лица от двете страни на фронта, от редовите воини до легендарните пълководци стават реалност. Фотографията блестящо изпълнява своето предназначение – виждаме тези хора такива, каквито са били – от плът и кръв. В тях съзираме и цвета на руската аристокрация на бойното поле и лазаретите, поела риска и тежките условия редом с безименните войници – истинските герои на този сблъсък в името на една голяма кауза, тълкувана тогава, а и до днес нееднозначно.

Фотографиите от влизането на войските в Плевен направени по репортажен метод, въпреки задължителната за времето дълга експонация, необходима на тогавашните нискочуствителни стъклени негативни плаки, бойните полета, парадите след превземането на Плевен сами по себе си са произведения на изкуството. Много от тези изображения разпознаваме по-късно в създадената батална живопис от Руско-Турската война. Вероятно една от тези фотографии на Александър II на кон е служила и на италианския скулптор Арнолдо Дзоки при създаването на паметника на Цар Освободител в София.

Така, почти в едно и също време, след сто тридесет пет години в България се събират творбите на двама майстори на фотографията, създали безценен исторически материал от Руско-Турската война. Много от фотографиите са повече от документ – те са силни произведения на изкуството съхраняващи мигове от една война, която довежда до възстановяването на Българската държава. Но това далеч не е достатъчно. В името на обективността и цивилизованото отношение към тези събития преди да пристъпим към издаването на книга с богатия изобразителен материал е необходимо да изчакаме намирането на фотографии направени от другата страна на фронтовете.

Трябва да бъде споменато, че проектът изцяло е финансиран от г-н Сашо Дончев и “Овергаз”. Това включва разходите по проучвателното пътуване, заплащането на таксите в Държавния архив за кино и фотодокументи в Москва, физическото изработване на изложбата – компютърна обработка на двата масива от фотографии, рамкиране, паспартиране, разходи по показване на изложбата на територията на България – включително и за изображенията на Франц Душек. Правата за публикуване на фотографиите на А. Д. Иванов за България се държат от “Овъргаз”, а на Франц Душек от Борислав Дряновски.”
*vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн