„Модерна България” иска граждански листи

STZAGORA.NET
Агенция “СТАНДАРТ”

Александър Желязков

Движение „Модерна България” настоява 42-то Народно събрание да приеме спешни законодателни промени, преди да се разпусне. Най-важната от тях е промяната в избирателния кодекс, който да допуска регистрирането на самостоятелни граждански листи в изборите за парламент и общински съвети, обяви днес старозагорският адвокат Александър Желязков. Той е едно от лицата на сформираната преди година неправителствена организация „Модерна България”. Както е известно, преди месец представителите й внесоха предложение за референдум, на който хората да си кажат думата дали избраниците на народа – депутати и общински съветници, трябва да бъдат отзовавани предсрочно, ако не изпълняват задълженията си или погазят закона. Другото искане бе всеки български гражданин да има право да иска отмяна на закон, който противоречи на конституционните разпоредби.

Според Желязков и неговите колеги от движението като политикът Борислав Цеков, арабистът Владимир Чуков и журналистът Иван Гарелов сега бил моментът да се използва най-рационално гражданската енергия. Те призовават всички граждански и неправителствени организации да формулират спешно своите искания в пакет от мерки за по-активен граждански контрол в цялата държава и да ги представят на все още действащия парламент.
*

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн