Стара Загора се поклони пред делото и паметта на Апостола на свободата Васил Левски

STZAGORA.NET

След като по-рано сутринта в храм „Св. Троица” бе отслужена панихида в памет на Васил Левски, старозагорци се събраха в 11 часа днес пред неговия паметник в центъра на града, за да почетат навършването на 140 години от гибелта му. Площадът се изпълни с деца и ученици, с хора от средното и по-възрастното поколение, които носеха портрети на Апостола на свободата.

Тук бе цялото общинско ръководство начело с кмета Живко Тодоров, председателят на Общинския съвет Емил Христов, областният управител Недялко Недялков, лидери на представени в общината парламентарни партии, общински съветници, директорът на ОДМВР ст.комисар Алекси Алексиев, командирът на Втора Тунджанска лека пехотна бригада бриг.ген. Любчо Тодоров, представители на патриотични, политически и обществени организации.


На площада бе строена рота от Втора Тунджанска лека пехотна бригада, а пред паметника с Вечния огън край него имаше почетен военен караул. Свещеници от старозагорската епархия отслужиха заупокойна литургия, а актрисата Елена Азалова и деца от 3 “В” клас на СОУ “Васил Левски” направиха чудесен рецитал по стихове на Христо Ботев и Иван Вазов за Апостола на свободата.


Признателността на старозагорци към народополезната дейност на Васил Левски изрази Живко Тодоров:

“Уважаеми съграждани, днес се навършват 140 години от гибелта на най-великия българин – Апостола на българската свобода Васил Левски. Изоставил всичко най-свидно, той дава и живота си с една едничка цел – да види българския народ свободен. В мислите си той изпреварва многократно времето си и затова има какво да научим от него и днес. Трябва да помним повелите му, защото той е нашият национален идеал как трябва да обичаме родината си, как трябва да й се отдаваме и как трябва да се борим за нея. Каквото и да кажем за Васил Левски, ще бъде малко. По-важно е да го носим в сърцата си и всеки ден да изпълняваме повелите, които той ни е оставил. Поклон пред паметта му! Нека да го помним, да го почитаме, защото той е символът на българската свобода и българския патриотизъм”, каза кметът на Община Стара Загора.

Прозвуча Химнът на Република България, след който старозагорци положиха венци и цветя пред паметника на Васил Левски.




*

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн