Космическото време днес – 18 февруари: Импулсно М-изригване. Земното магнитно поле ще се активизира

СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ
През изминалото денонощие слънчевата активност достигна умерено ниво. “Виновник” за това беше едно много кратко M1.9-изригване около 17ч47мин българско време с източник групата 1675 в северното полукълбо. Изригването беше съпроводено и от импулсно радиоизбухване с продължителност 4 минути около честотата 2695 мегахерца. Подобни явления са много опасни за цялата техническа инфраструктура, ползваща гигахерцовия обхват (телекомуникационни спътници, мобилни телефонни връзки, GPS-системи, радиолокатори). От друга страна импулсните изригвания не водят до изхвърляне на коронална маса.

На видимия слънчев диск в момента има 5 групи петна. В рамките на 3-дневната прогноза (18, 19 и 20 февруари) слънчевата активност ще бъде предимно ниска. Вероятността за M-изригвания е около 15% средно за всяка една от трите дати. Вероятността за мощно изригване от клас X е пренебрежима. Радиоиндексът F10.7 на 19 и 20 февруари ще бъде около 110.

ГЕОФИЗИЧНА АКТИВНОСТ
Геомагнитната обстановка в среднопланетарен мащаб беше спокойна през последното денонощие. В рамките на 3-дневната прогноза (18-20 февруари) земното магнитно поле ще се активизира. Вероятността за геомагнитно смущение на средни ширини за днес е 10%, за утре е 20%, а за 20 февруари тя е 30%. На 20 февруари има 10% вероятност за малка геомагнитна буря (бал G1).

Следете за нова информация HELIOTARAXY.COM.
*

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн