Астероидът 2012 DA14 – заснет от Стара Загора

STZAGORA.NET
HELIOTARAXY.COM

Метеорологичната прогноза за петък 15 февруари 2013 година не беше благоприятна за наблюдение на астероида 2012 DA14 над България. Ето защо очакванията в Народната астрономическа обсерватория “Ю. Гагарин” – Ст.Загора за успешно наблюдение не бяха големи.

Сутринта в петък обаче небето се проясни, а към обяд и съвсем се изчисти от облаци. Късно след обяд вече почти нямаше съмнение, че ще има успешно наблюдение. Подготовката тръгна на пълни обороти. Специално за целта в обсерваторията пристигна Милен Минев – астроном-любител и бивш курсист в школата към обсерваторията. В момента той е студент по физика II курс във Физическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Към 20 часа вечерта обаче в западната част на небето започнаха да се трупат облаци. Приближаваше атмосферен фронт. Както обикновено в такива случаи в неговото чело се движеха високи перести облаци. Много скоро те заеха и областта около зенита и продължиха на изток, към района на съзвездията Дева, Лъв и Косите на Вероника. Точно оттам минаваше видимата траектория на астероида.

Програмата за наблюдение включваше получаването на снимки с помощта на цифров фотоапарат, монтиран към най-големия телескоп на обсерваторията. Той е тип “рефлектор” (огледален), марка “Celestron” с диаметър на обектива 28 сантиметра и фокусно разстояние 280 сантиметра с монтиран фокален редуктор. Това е специална оптическа приставка, която позволява ползване на по-широко зрително поле и е много полезна при търсене и наблюдение на комети и астероиди.

Скоро небето се покри почти напълно с облаци. Тук-там обаче оставаха прозорци ясно небе. Надеждата беше, че може да се получи снимка на звездното небе именно в някой такъв прозорец, в момента в който астероидът преминава оттам. Шансът за такова нещо обаче е нищожен. За да не останат ентусиастите съвсем “на сухо” от компютъра на г-жа Надя Кискинова беше включена телевизията на НАСА, която предаваше директни наблюдения на 2012 DA14 от Австралия.

Най-после, към 22 часа българско време това, което изглеждаше почти невъзможно, стана факт. Милен успя да получи в рамките на 10-минутна експозиция изображение на звездна площадка на границата между съзвездията Дева и Косите на Вероника. И астероидът по това време беше там!… (виж снимката).

Това, че наблюдението е било успешно, не се разбра веднага. Едва днес изображението на астероида беше идентифицирано от Надя Кискинова. Това е обектът, ограден в бяла окръжност на снимката. В момента на заснемането той все още беше много близо до Земята, но вече се отдалечаваше от нея.

Повишената яркост в центъра на изображението е паразитна светлина (“блик”) – комбиниран ефект от облачността и нощното осветление в Стара Загора.
*

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн