Израелският посланик в Стара Загора: Израел търси мащабно сътрудничество с България

STZAGORA.NET

Израелската фирма “Панхим”, работеща на територията на Стара Загора, разширява производството си


Израел търси мащабно сътрудничество с България, а Стара Загора притежава голям потенциал с доброто си икономическо състояние, стабилни фирми и отлични комуникации. Това заяви по време на днешното си посещение в Стара Загора посланикът на Израел у нас Н.Пр. Шаул Камиса Раз (в средата на снимката). По време на проведената среща с кмета на Стара Загора Живко Тодоров, председателя на ОбС Емил Христов, зам.-кметовете Йордан Николов и Иванка Сотирова, той оцени като много добри възможностите за бизнес в града, които обеща да представи на израелски инвеститори. Домакините презентираха културно-историческото наследство на града, природните дадености, местния бизнес и възможностите за сътрудничество с израелската страна.

Израелският посланик акцентира на партньорството в сферата на образованието, туризма и икономиката. Той обяви, че с подкрепата на израелски фирми започва образователна програма за деца, която цели да ги доближи до високите технологии с помощта на образователни игри. За целта в големите търговски центрове и в някои училища ще бъдат обзаведени специални компютърни стаи.

Стара Загора ще бъде и един от градовете, включени в общия проект с Нешънъл Джиографик „Да запазим дивото“, в който децата ще рисуват в зоопарка, а от анимираните им рисунки ще бъдат продуцирани кратки филмчета. Най-добрите от тях ще бъдат излъчени по телевизионния канал, уточни посланикът.

Той съобщи, че от 4 март, заедно с българското правителство, започва програмата за отбелязването на 70-та годишнина от спасяването на българските евреи, в която ще бъде включена и цялата еврейска общност у нас. Камиса Раз увери, че кметът на Стара Загора ще бъде поканен на „Среща на кметовете извън Израел“, която се организира всяка година от президента на страната.

Израелската фирма “Панхим”, която работи на територията на Стара Загора, разширява производството си и скоро ще се превърне в главна база на компанията за Европа. Предвижда се увеличение на заетите в производството над 140 души, както и на приходите с 30-40 млн. лв. през тази година, каза още посланикът.

Кметът Живко Тодоров увери дипломата, че инвеститорите от Израел ще бъдат винаги добре посрещнати и ще намерят партньор в лицето на общината. Той обеща бърза и сигурна писта за инвеститорите и предложи конкретни проекти на тяхното внимание. Кметът изрази съжаление за терористичния акт в Бургас и подчерта, че подобни явления трябва да бъдат заклеймени, а извършителите им осъдени.
*vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн