Симеон Дянков обеща средства за разширение на пътя от летище Стара Загора до магистрала “Тракия”

STZAGORA.NET

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, кметът на община Стара Загора Живко Тодоров и областният управител Недялко Недялков обсъдиха с представители на бизнеса в региона възможностите за инвестиции, развитие и укрепване на местната инфраструктура. Предмет на обсъждане станаха проблемни обекти, както и проекти, които са в ход на изпълнение от цялата област.

От разговора стана ясно, че в началото на месец март в Стара Загора ще се съберат археолози, историци и други специалисти, за да определят маршрут от 9-10 местни обекта, които да популяризират българското културно-историческо наследство „Чудесата на България”. Ще бъде завършена и рехабилитацията на Античния форум. Обсъдени бяха възможностите за разширяване на проекта и експониране на други части от античната улица.

Областният управител постави въпроса за спешната необходимост от рехабилитация на пътищата в Чирпанска община между селата Винарово-Могилово и Чирпан-Златна ливада.

Недялко Недялков настоя за ускоряване на процедурите за превръщане на летище Стара Загора в логистичен център за международни карго превози. Според анализи бъдещата инвестиция ще даде възможност да се посрещне новият въздушен трафик, а отличната локация позволява придвижване за 3 часа със самолет и 24 часа с камион до всички дестинации в Европа.

Осигуряване на финансови средства и по-скорошно реализиране на проекта за разширяване на пътя от летището до пътния възел с автомагистрала „Тракия” обеща министърът на финансите Симеон Дянков. Проектът е договорен да включва две пътни платна по 7,5 метра, разделителна ивица и два банкета.

В ход е проектната дейност за изграждане на тунел под Шипка през следващия програмен период (2014-2020). Проектът е одобрен и индикативната стойност е 135 млн. лв., в които влизат обходът на Габрово и тунелът. Изграждането на тунела е един от най-важните национални обекти, част от Трансевропейски коридор, включен за финансиране в европейската програма „Транспорт” – 2007-2014 година.

Областният управител настоя в програмата за културно-историческото наследство да бъдат извършени и археологически изследвания на най-старите медни рудници в Европа, както и изграждане на инфраструктура до местността “Богородична стъпка”, в непосредственна близост до Старозагорските минерални бани.

Недялко Недялков подчерта спешната необходимост от модернизация на „Мини Марица-изток”, както и от облекчаване на финансовите възможности за разплащането с доставчиците. Необходимо е ускоряване разкриването на невъглищни пластове, както и инвестиция в ремонта на тежката минна механизация. Губернаторът напомни за нуждата от резервни части и материали, служещи за ежедневната производствена дейност на мините. „Модернизацията на „Мини Марица-Изток” и разширяването на инвестициите ще допринесе за осигуряването на производствен ресурс на създадените нови енергийни мощности в действащите „AES-Гълъбово-1”, ТЕЦ 2 и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3””, заяви областният управител.

Министър Дянков изрази подкрепа от страна на правителството за изграждането на нови блокове 9 и 10 на територията на ТЕЦ “Марица-изток 2″. Вече има готови проекти и реална възможност за стартиране на процедури за строеж. „Източномаришкият басейн ще осигури през следващите 15-20 години запазването на енергийната независимост на страната и позицията на Старозагорска област като енергийното сърце на България. Използването на местни суровини за производство ще спомогне за създаването на висока добавена стойност към брутния вътрешен продукт на страната, както и осигуряване на трайни работни места на населението”, сподели още областният управител.
*

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн