Геомагнитната активност е почти на границата на възможно най-ниското ниво

STZAGORA.NET
ГЕОФИЗИЧНА АКТИВНОСТ
През последното денонощие геомагнитната обстановка беше спокойна. От вчера по обяд 3-часовият геомагнитен Kp-индекс е бил непрекъснато около 0, т.е. възможно най-ниската стойност. Толкова спокойна геомагнитна обстановка в планетарен мащаб е характерна за фазата минимум на 11-годишните цикли, а не за околомаксимумната фаза, в каквато Слънцето е в момента.

Днес, както и на 1 и 2 февруари се очаква геомагнитната обстановка да остане спокойна. Вероятността за геомагнитни смущения на средни ширини е по 10% средно за всяка една от трите дати.

СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ
През изминалото денонощие слънчевата активност беше ниска. Тази сугрин около 6ч30мин българско време имаше изригване от клас C1.0. Останалите изригвания бяха много слаби – от клас B. Тази сутрин на слънчевия диск има 4 групи петна. В северното полукълбо са 1662 и 1665, а в южното полукълбо са групите 1663 и 1666. Общата площ на петната в северното полукълбо е по-голяма от тази в южното. Боулдърското число е 56, а Волфовото число по наша груба оценка е малко над 40. Слънчевият радиоиндекс F10.7 e 97. Скоростта на слънчевия вятър в околностите на Земята е около 300- 310 км/с.

В рамките на 3-дневната прогноза (31 януари – 2 февруари) се очаква слънчевата активност да бъде между много ниска и ниска. Вероятността за изригвания от класовете M и X е около и под 1%. Стойността на F10.7 утре (1 февруари) ще бъде приблизително 100, а на 2 февруари – около 105.

Следете за нова информация HELIOTARAXY.COM.
*

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн