Преглед на печата – в.”Старозагорски новини” – вторник, 29.01.2013

STZAGORA.NET
Само 58 463 жители от Старозагорска област, или 18.94% от 308 636 имащи право на глас, дадоха своя вот в националния референдум за ядрената енергетика чрез изграждане на нова ядрена централа, четем в днешния брой на вестник “Старозагорски новини”. Това сочат резултатите при 100% обработени протоколи на секционните избирателни комисии, общо 477 на брой. Те са доста под средното за страната и отчайващи на фона на мащабната агиткампания в областта, особено от националните знакови политици на БСП.

От гласувалите 33 525 души (58.10%) са отговорили с “да” на националното допитване, а с “не” – 24 176 души (41.90%). Броят на недействителните бюлетини е 747 (1.29%).

Данните сочат, че най-голяма е била избирателната активност в община Опан – 39.98%, а най-ниска – в община Мъглиж – 12.94%.

В община Стара Загора са гласували 28 756 души (19.41%), а във втората по-големина община – Казанлък – 12 648 души (17.85%). По-висока е била активността в двете енергийни общини от областта – Раднево и Гълъбово, на чиято територия се намира комплекс “Марица-изток”. В Раднево участие в допитването са взели 3 627 души (20.35%), а в Гълъбово – 2589 души (22.26%). И докато от гласувалите в Раднево 46.05% са отговорили с “да”, то в Гълъбово своето “да” за развитието на ядрената енергетика чрез изграждането на нова ядрена централа са дали 55.04%.

Оставка на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров и на председателя на Общинския съвет Емил Христов поискаха вчера по време на брифинг собственици на имоти, които се намират на територията на парк “Бедечка”, е друга тема от вестника. Тревогата и яростта им са породени от обявеното на 25 януари т.г. намерение на кмета и на председателя на ОбС да се защити общественият интерес, като се запази парк “Бедечка” от застрояване. Внесеното предложение е да се препроектира сега действащият Общ устройствен план (ОУП) на Стара Загора в обхват – ул. “Августа Траяна” на юг, алеята на предприятие “Труд” на север, ул. Иван Вазов” на запад, ул. “Хан Тервел” и пътя за с. Люляк на изток, като в указаната територия се предвиди парк. Към момента тези земи са реституирани от 2003 г.

Освен това членовете на “Бахчи-Бедечка” призоваха всички потърпевши по един или друг начин от действията или бездействията на Общината да ги подкрепят на митинга, който ще организират на 30 януари 2013 г. от 18 часа пред Общината.

С над 20% са скочили делата за несъстоятелност, е друг акцент от страниците на вестника. Най-малко с 20% са скочили делата за обявяване на несъстоятелност на фирми от Старозагорска област, съобщи вчера съдия Димитър Христов, зам.-председател на Окръжен съд – Стара Загора, в Деня на отворените врати, организиран от съдилището. Според него причината е в икономическата криза и невъзможността на много от фирмите да се справят с нея. Наблюдава се увеличение и на заповедните производства, които се дават от банките за суми над 25 хил. лв., не са намалели и облигационните искове. “Очакваме повишаване на делата за пререгистрации, които предстои да минат през Търговското отделение”, каза още Христов, който е и негов председател.

Вчера беше съобщено още, че изпълнителят на проекта за обновяване на кв. “Железник” в Стара Загора е завел дело срещу Община Стара Загора за неплатени суми. В момента то е на фаза размяна на документи. Има заведени и няколко дела между Община Стара Загора и “Автобусни превози”, доскорошен превозвач в градския и междуселищния транспорт.

И още една тема от вестника – обществена дискусия на тема “Долината на тракийските царе – нови възможности за културен туризъм” с участието на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков ще се проведе в Казанлък. Дискусията е в рамките на националната кампания “Чудесата на България ’2013″. Целта е да се набележи стратегия за популяризиране на 17-те могили от Долината на тракийските царе, да се разкрие богатото културно-историческо наследство на древните траки. Форумът цели още подпомагане на археологическите разкопки и популяризиране на най-новите открития на учените; изграждане на нови маршрути за културно-исторически, еко-, СПА и приключенски туризъм, които да увеличат потока на туристи през 2013 г.; включване на нови български културно-исторически обекти и символи на традициите ни в списъците на ЮНЕСКО за закрила на световното културно наследство.

За идеята Долината на тракийските владетели да бъде включена в индикативния списък на ЮНЕСКО за паметници на културата със световно значение се работи активно още от миналата година.
*

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн