Светът подкрепя спасяването на парк “Бедечка”: Писмо от старозагореца Светослав Иванов, физик в британския университет “Сейнт Андрюс”

STZAGORA.NET
В подкрепа на движението за спасяване на старозагорския парк “Бедечка” от застрояване медиите в града получиха днес отворено писмо от Светослав Иванов, който работи в престижния британски университет “Сейнт Андрюс”. Светослав Иванов е един от най-известните млади физици на страната. Преди време той спечели на два пъти отличието “Младежка нобелова награда”, с което заслужи престижни награди и в родната си Стара Загора. Ето какво пише той в обръщението си до всички старозагорци:

Уважаеми госпожи и господа,

От свое име и от името на моите колеги, които преди време подписаха петиция за запазване на парк „Бедечка”, искам още веднъж да изразя подкрепата си за каузата на онези, които защитават парка срещу застрояване.

Бих искал чрез вашите медии да призова старозагорци да подкрепят гражданското шествие, което тръгва от парк „Александър Стамболийски” (Алана) в сряда от 18 ч. Нека на следващия ден старозагорци да бъдат и в залата на Общинския съвет, където ще се решава дали и как да се направи така важната първа стъпка към запазването на парка.

Не използвам определението „първа стъпка” случайно. В сесията на 31 януари предстои именно това – начало на усилията.

Тепърва ще разберем дали волята на хората, които управляват града, е истинска. Стоят много въпроси. Дали са достатъчно решителни да запазат максимална част от зелената площ? Дали ще намерят сили евентуално да посочат хора от властта или бизнеса, които в годините са работили за застрояване на парка? Дали ще намерят начин да спестят разходите за общинския бюджет, ако се окаже, че е имало недобросъвестно съединяване на власт и интереси в парка? Дали ще намерят достатъчно справедливо решение за обикновените собственици? А ако не успеят да спасят най-южната част на зелената площ, ще намерят ли воля да наложат там да се изграждат спортни съоръжния, например – това място може да няма алеи и дървета, но е прекрасен резерв от градско пространство, което не бива в никакъв случай да се застроява плътно! Не е ли там, например, мястото на една бъдеща спортна зала в града ни – до парка, с достатъчно места за паркиране, с удобни улици наоколо, с прекрасния „Зелен клин”, който също не бива да се изолира от парк „Бедечка”?

Госпожи и господа журналисти, с мен се свързаха потомци на Методий Кусев, които също подкрепиха каузата „Бедечка”. Имам възможност да виждам как подобни проблеми се решават по света.

Винаги се решават с мисъл преди всичко за обществения интерес. А той е един: бързо, справедливо и евтино решение за максимално запазване на зелената площ около Бедечка!

С уважение,
Светослав Иванов

Вижте и видеоклипа в защита на парк “Бедечка”:

http://www.youtube.com/watch?v=rFDDc2GwGO4&feature=youtu.be
*

бутони към социални мрежи

1 коментар on “Светът подкрепя спасяването на парк “Бедечка”: Писмо от старозагореца Светослав Иванов, физик в британския университет “Сейнт Андрюс””

  • Христов wrote on 30 януари, 2013, 0:00

    Светът? Все пак един , макар и със сигурност интересен и перспективен учен със старозагорско потекло все още не е Светът!А ако и и другата страна извади подобен представител на научната общност! 


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн