Кметът Живко Тодоров ще внесе предложение за запазване на парк „Бедечка”

STZAGORA.NET

Живко Тодоров

На предстоящата на 31 януари сесия на Общински съвет Стара Загора кметът Живко Тодоров ще внесе предложение за Разрешение за изработване на проект за актуализация на Общия устройствен план на град Стара Загора, в частта му за парк „ Бедечка“, при граници – юг ул. „Августа Траяна“, на север алеята към предприятие „ Труд“, запад ул. „ Иван Вазов“ и на изток ул. „Хан Тервел“.

Като мотиви в предложението си кметът изтъква влошената екологична обстановка в града в последните години и нуждата от паркове и градини като „естествен филтър за прочистването на въздуха“. „Съвременното строителство унищожава традиционните старозагорски дворове, чуждоземната растителност в тях постепенно изчезва, създадените преди години озеленени площи в много обществени и производствени сгради са изоставени и не се поддържат“ пише в предложението.

Като много тревожен определя кметът факта, че в изградените и много посещавани големи паркове като парк “Бедечка”, са налице реституирани частни имоти. „С последната актуализация на Общия устройствен план, там вместо парк и зона за рекреация, беше предвидено цялостно застрояване от ул. „Христина Морфова“ на север до алеята към предприятие „ Труд“ – за обществено и делово обслужване до улица „ Августа Траяна“ , а на север от нея за смесено обществено и делово обслужване и жилищно строителство. Така практически паркът се унищожава в голямата си част, като застрояването се доближава много до езерото „Загорка“ и вероятно ценните растителни и животински видове от екосистемата на река Бедечка ще изчезнат“, е записано в мотивите на кмета за запазване на парка.

Там се изтъква, че при бъдещо застрояване на парка ще бъдат отсечени множество едроразмерни декоративни дървета от ценни дървесни видове – иглолистни и широколистни видове, ще се наруши екологичното равновесие в природния комплекс, което ще наруши екологичната обстановка на града. Не на последно място се изтъква, че при това застрояване ще бъде унищожен един изграден парк с история, посещаван и обичан от жителите на града.

Предложената актуализация на Общия устройствен план е за запазване на парк „Бедечка“ с граници от юг – ул. „Августа Траяна“, север – алеята към предприятие „ Труд“, запад – ул. „ Иван Вазов“, изток – ул. „Хан Тервел“ и пътя за с.Люляк.
*vvv

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн