Ежегодна инвестиция по 3.5 млн. лв. в проекта „Долината на тракийските царе“ обеща министър Симеон Дянков в Казанлък

STZAGORA.NET

„3.5 милиона лева всяка година в продължение поне на 10 години са напълно възможни средства, които да се инвестират в Долината на тракийските царе“, каза днес в Казанлък вицепремиерът и министър на финансите на Република България Симеон Дянков. Той участва в обществената дискусия, организирана от в. „Стандарт“ във връзка с националната кампания „Чудесата на България“. Домакин на срещата бе кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Министър Дянков допълни, че е изключително доволен от направеното в Долината на тракийските царе със средствата, отпуснати от Министерството на финансите – Общият устройствен план на Долината е готов, готови са проектите за реконструкция на три важни археологически обекта – „Хелвеция“, „Грифоните“ и „Оструша“, извършени са спасителните разкопки на гробницата край Бузовград. „Много е хубаво предложението за обединяването на 10 гробници в един цялостен маршрут – така ще се съчетаят наука и инфраструктура, което ще създаде цялостен туристически продукт“, каза още министър Дянков.

В своето приветствие към гостите и представянето на община Казанлък кметът Галина Стоянова подчерта основните приоритети в развитието на общината и акцентира върху културния туризъм и дейностите, които трябва да бъдат извършени и за които е нужно финансиране. Това е свързано с реконструкция, реставрация и социализация на уникалните тракийски гробници, обединяването им в общ туристически комплекс, който да кандидатства за списъка на защитените от ЮНЕСКО паметници на световното културно наследство, реализация на модерен аудиовизуален проект „Севтополис“ и необходимостта от изграждане на нов Музей на розата.

Директорът на Исторически музей „Искра“ Момчил Маринов представи 10-те гробници, които се обединяват в общ туристически маршрут. Това са Казанлъшката тракийска гробница, Сарафова могила (Крън ІІ), Светица, Шушманец, Хелвеция, Грифоните, Сашова могила, Голяма Арсеналка, Голяма Косматка и Оструша. За консервация, реставрация и изграждане на постоянна защитна постройка на Хелвеция, Грифоните, Оструша, Светица, Голяма Арсеналка, Крън ІІ и Сашова могила са необходими 2 млн. лв. За изграждане на пътна инфраструктура до Голяма Арсеналка, Хелвеция, Грифоните, Сашова могила и Светица са необходими 1 млн. лв. За електирческо захранване и водоснабдяване на Хелвеция, Грифоните, Светица, Сашова могила и Крън ІІ трябват 500 хил. лв. Всички тези дейности изискват инвестиция от 3.5 млн. лв.

Проф. Божидар Димитров, директор на НИМ, приветства идеята да се обединят гробниците в общ туристически комплекс, като препоръча да се проучат и могилните надписи. Археологът проф. Николай Овчаров бе категоричен: „По-подходящо място за развитието на туризма от това на Казанлък няма в цялата стана. Той е географски център и кръстопът на различни културно-исторически маршрути.“ Присъстващите на дискусията учени като арх. Росен Вълков, директор на Националния институт за недвижимо културно наследство, доц. Д.р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН, проф. Виолета Нешева и доц. д-р Георги Нехризов подчертаха значението на наследството, оставено от траките. Археологът Диана Димитрова призова да се направи копие на уникалните гробници Оструша, Хервеция и Грифоните, за да се съхранят оригиналите. Д-р Косьо Зарев, ексдиректор на Исторически музей „Искра“ подчерта, че кметът Галина Стоянова е първият кмет на община Казанлък, взел здраво в ръце развитието на туризма. Неговото твърдение бе подкрепено от д-р Тодор Чабонов, археолог, заместник-кмет на Столична община, и от заместник-министъра на МИЕТ Иво Маринов, който акцентира върху активността на кмета Галина Стоянова и изграждането на системен подход за развитието на културния туризъм в общината.

Долината на тракийските царе да бъде представена пред света, защото обектите имат световно значение, каза журналистката Валя Ахчиева. Супермодерен и атрактивен проект за „Севтополис“ с впечатляващи аудиовизуални ефекти представи авторът Николай Йотов, който въодушевено сподели: „Траките ще се върнат към живот със съвместните усилия на държавата, общината, учените и бизнеса“.

В следващите седмици ще бъдат уточнени конкретните суми за дейностите от научна гледна точка и за изграждане на инфраструктурата в Долината, обобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

В обществената дискусия участваха още кметовете на общините Мъглиж, Павел баня, представители на община Сопот и община Карлово, археолози от ИМ „Искра“, реставратори, представители на бизнеса, на сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, които твърдо подкрепиха предложенията за развитието на културния туризъм в община Казанлък, медии.
* * *

Областният управител Недялко Недялков взе участие в обществена дискусия на тема „Долината на тракийските царе – нови възможности за културен туризъм”. Официални гости бяха вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, директорът на Националния археологически институт доц. д-р Людмил Вагалински, журналистката Валя Ахчиева, проф. Божидар Димитров, археолози, кметове на общини и др. Събитието се проведе в град Казанлък с организатор вестник „Стандарт”. Домакин бе кметът на общината Галина Стоянова.

Целта на дискусията бе да се създаде стратегия за популяризиране на 17-те могили от Долината на тракийските царе и да се разкрие богатото културно-историческо наследство на древните траки. Обсъден бе вариант за обединяване на основните Казанлъшки гробници в общ туристически маршрут като основен проект за развитие на казанлъшката долина. «Развитието на инфраструктурата ще допринесе и за съживяването на туризма. Най-старите неолитни жилища, най-старият манастир в Европа, най-старите медни рудници, долината на Тракийските царе са само част от безценното културно-историческо богатство на област Стара Загора. Надявам се на днешната дискусия да се родят смели идеи и предложения, които да успеем да реализираме в най-кратък срок и да започнем да посрещаме туристи от цял свят», сподели областният управител Недялко Недялков.

Директорът на историческия музей «Искра» в Казанлък запозна участниците с настоящото състояние на могилите. Нуждаещите се от консервация, реставрация и изграждане на постоянна защитна постройка са: «Хелвеция», «Грифоните», «Оструша», «Светица», «Голямата Арсеналка», «Крън II», «Сашова могила» и гробницата край с. Бузовград. 1 000 000 лв. са необходимите средства за реставрирането им.

Уникален проект за древния град Севтополис на стойност под 1 млн. евро представи Николай Йотов. Светлинно шоу, водна стена, на която ще се прожектират ликовете на древните тракийски царе, са само малка част от атракциите, които са заложении за реализация.

«Тази година сме готови да увеличим многократно сумата от 350 хил. лв., които правителстовото отпусна през 2012 г. на община Казанлък. Парите са оползотворени много добре – изготвен е устройствен план и е разкрита една могила. През настоящата година се надявам да се разкрият още десет обекта», заяви в края на дискусията вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
*

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн