Космическото време днес – 26 януари: Геомагнитна суббуря рано тази сутрин

STZAGORA.NET
ГЕОФИЗИЧНА АКТИВНОСТ

Снимка на Слънцето от този следобед от спътника SDO, чрез http://www.tesis.lebedev.ru

През изминалото денонощие геомагнитната обстановка беше между спокойна и смутена. В планетарен мащаб тя достигна смутено ниво (суббуря) между 3 и 6ч българско време тази сутрин.

Днес, както и на 27 и 28 януари геомагнитната обстановка ще бъде между спокойна и смутена. Вероятността за геомагнитни смущения на средни ширини за днес е 25%, за утре е 30%, а за 28 януари е 10%. За днес и утре има 10% вероятност за малка геомагнитна буря на средни ширини.

СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ
И през последното денонощие слънчевата активност остана много ниска. Имаше само много слаби изригвания от клас B. На видимта откъм Земята страна на Слънцето останаха две групи петна- 1660 и 1661. И двете са в северното полукълбо. Боулдърското число е 44, а Волфовото число по наша груба оценка е около 30. Радиоиндексът F10.7 е 101. Скоростта на слънчевия вятър в околностите на Земята е близо 500 км/с.

В рамките на 3-дневната прогноза (26, 27 и 28 януари) се очаква слънчевата активност да е много ниска. Възможни са C- изригвания. Вероятността за средно по сила M-изригване днес е 5%, а за утре и на 28 януари тя е около и под 1%. Вероятността за мощно X-изригване е пренебрежима и за трите дати. Стойността на F10.7 утре и на 28 януари ще бъде около 95.

Следете за нова информация HELIOTARAXY.COM.
*vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн