Община Стара Загора ще строи нова детска градина

STZAGORA.NET
Правителството предостави средства за изграждане на нови и основен ремонт на детски ясли и детски градини в страната в размер на 30 млн.лева. Една от общините, които ще получи бюджетни средства, е Стара Загора.

Община Стара Загора вече е определила терен на ул. „Г. Раковски” № 74 (мястото на бившата Вечерна гимназия), разработен е и проект. Той е резултат от прието с пълна подкрепа Решение на Общинския съвет от м.май 2012 г., с което се упълномощава кмета да проучи възможностите и извърши предпроектните действия за отреждане и изграждане на детска градина в УПИ III1213 в кв.45 по плана на Стара Загора.

Проектната стойност за изграждане и оборудване възлиза на 2,4 млн. лв. В скоро време ще се пристъпи към провеждане на процедури по Закона за обществените поръчки. Предвижда се детското заведение да бъде с капацитет от 80 деца, разпределени в четири групи.

Първите разговори между кмета на общината Живко Тодоров и министъра на финанските Симеон Дянков за отпускане на средства за изграждане на нова детска градина в Стара Загора бяха проведени още миналата пролет. Последва кореспонденция, с която се обяснява, че финансовите средства, които Общината може да отдели, не са достатъчни за пълното решаване на проблема с недостига на места в детските градини. Това е проблем, който се е задълбочавал в изминалите години, и който генерира напрежение и недоволство в местната общност, се посочва в писмо до министър Дянков. На фона на задълбочаващата се демографска криза в страната, през последните няколко години в Стара Загора се забелязва трайна тенденция към увеличаване броя на децата в детските ясли и детските градини. Съответно през 2007 г. — 2989 деца, 2008 г. — 3527 деца, 2009 г. – 3795 деца, 2010 г. – 3965 деца, 2011 г. – 4188 деца, и към 15.09.2012 г. – 4065 деца.

През 2012 г. в шест детски градини, разположени в центъра, бяха подадени 920 заявления от родители на деца на 3-годишна възраст. В тези градини бяха приети само 307 деца на 3 г.

В проектобюджета на Община Стара Загора за 2013 година има предвидени бюджетни средства за основен ремонт на детски ясли и детски градини за над 3 млн. лв.
*

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн