Иван Иванов, Красен Станчев, Огнян Минчев и Йордан Нихризов споделиха със старозагорци аргументите си против АЕЦ “Белене”

STZAGORA.NET
“Подкрепете вбъдеще нова АЕЦ, но не и този вариант на “Белене”, призова политологът; Иван Иванов: Общественото мнение се обръща все повече с всеки изминал ден

Председателят на Управителния съвет на Института за пазарна икономика Красен Станчев, председателят на БСДП Йордан Нихризов, политологът Огнян Минчев и народният представител от Старозагорския изибирателен район Иван Иванов – зам.-председател на ДСБ, в ролята си на домакин, говориха този следобед пред медиите в Стара Загора по проблемите на ядрената ни енергетика и предстоящия национален референдум в качеството си на членове на инициативния комитет “Не на измамата Белене”.

Нагласите и разбирането на хората по отношение на нова АЕЦ в Белене вече са обърнати, отчете председателят на инициативния комитет Иван Иванов. Докато през месец септември 2012 г. против нова АЕЦ бяха само 8-10% от българите, в свое интервю няколко месеца по-късно Георги Първанов визира 10-15% негативно мнение, а кампанията на инициативните комитети преди месец стартира при съотношение за/против 2/3 към 1/3 (67,5:37,5% според НЦИОМ през ноември 2012). Сега вече противниците на “Белене” са 40% според последното изследване на НЦИОМ и този процент ще расте с всеки изминал ден, докато референдумът в неделя не закове точната цифра, каза старозагорският депутат.

Красен Станчев посочи, че дори при най-оптимистичната оценка за цената на “Белене” – 7.8 млрд. евро, цената на тока от втората АЕЦ би била 15.3 стотинки за киловатчас, което е два пъти повече от средната доставна цена на НЕК в момента от 8.5 стотинки/кВтч. За сравнение: най-скъпият ток в микса от цени от различни източници, който НЕК купува от фотоволтаиците, е 16.2 ст./кВтч.

Печеливши от “Белене” биха били само обслужващите проекта и изнасящите впоследствие произведения там ток, категоричен бе Красен Станчев. Но износът при очертаващата се себестойност е невъзможен: в момента цената на електричеството в региона е 7 ст./кВтч (3.5 евроцента). Изводът е, че електроенергията от “Белене” ще е непродаваема както на вътрешния пазар у нас, така и на външния. Електричество изнасят 4 компании, които купуват тока от НЕК на 4.5 стотинки за киловатчас, а го продават на 7 ст. Самата НЕК също изнася ток, който й струва 4.2 ст./кВтч, и го продава също на цена от 7 ст./кВтч, припомни Красен Станчев. Ако бъде построена “Белене”, токът от ядрени мощности у нас ще достигне 66% срещу 33% от другите централи, които ще бъдат принудени да работят с рязко намален капацитет. Това ще засегне не само пряко ангажираните във въгледобива и електропроизводството в “Марица-изток”, но и общо над 1140 фирми-доставчици на местните ТЕЦ-ове. Това означава на риск за съществуването им да бъда изложени 110 000 души от техните семейства.

Йордан Нихризов направи критичен анализ на митовете, свързани с “Белене”: сочените 60 хиляди работни места всъщност ще бъдат 960 в периода на започнала експлоатация на централата и 3700 по време на строителството й. За сравнение – сега в АЕЦ “Козлодуй” работят 4125 души, като в тази цифра са включени хората, поддържащи затворените 4 блока на централата. Така 1 работно място в “Белене” ще струва над 1 млн. лв. Вторият мит е за цената на тока от “Белене”. Голямата печалба от проекта, сочена за възможна от подкрепящите централата, трябва да дойде отнякъде, а това може да стане само от населението, което означава скъп ток. Животът на 5-ти и 6-ти блок на “Козлодуй” ще се удължи и без “Белене”, а площадката на втората АЕЦ не е готова по новите изисквания след “Фукушима”, каза още той.

Според Огнян Минчев има и по-песимистични възгледи за цената на “Белене” от тази, сочена от HSBC и RWE, които стигат до 12-14 милиарда евро. Към която и да е официална цена трябва да се добави и разходът “корупция” (“кражба”), откровен бе политологът, като визира раздадени досега над 400 хил. лв. щедри комисиони. С тези, които смятат да си останат в неделя вкъщи, Минчев сподели задочно, че вместо тях да гласуват ще излязат добре организираните колони на привържениците на “Белене”. На тези, които възнамеряват да гласуват “за”, политологът каза: Подкрепете вбъдеще нова АЕЦ, но не и този вариант на “Белене”. Според него само за 300 млн. лв. може да се направи рехабилитация на “Козлодуй”, която ще върши работа на 30-35 пъти по-ниска цена от “Белене”. Ако втората АЕЦ бъде построена, 5-ти и 6-ти блок на “Козлодуй” ще бъдат затворени тихомълком, каза Огнян Минчев.

Иван Иванов акцентира върху интересен въпрос в последното изследване на НЦИОМ, вмъкнат в анкетата по негова идея. “Белене” се подкрепя от над 80% от симпатизантите на БСП, но само 5 и половина процента от тях са готови да вложат свои средства в нова атомна, а 60% не искат да вложат нито лев свои пари в проекта. По думите на депутата от ДСБ двата мегавата мощности от “Белене” могат да бъдат компенсирани така: 1000 мегавата от енергоспестяващи мерки, 500 мегавата – от въвеждането на когенерация в пълния обем от топлофикациите и още 500 мегавата – от 9-ти и 10-ти блок в държавната ТЕЦ “Марица-изток 2″. Никога няма да се наложи да внасяме ток от Турция, тъй като имаме огромен излишък, каза Иван Иванов.

Резултатът от референдума в неделя няма да е решаващ за това, ще се разглежда ли повторно в парламента въпросът с “Белене”, обясни Огнян Минчев. Народното събрание вече гласува по проекта, но нищо не пречи на депутатите от сегашния или от следващия парламент с или без референдум да го прегласуват. В този смисъл практическата полза от националното допитване няма да е висока.

Политологът се спря накратко и на темата за промяната на местоположението на Ахмед Доган в управлението на ДПС. Той не се е оттеглил – остана на върха, но се отърси от организационните ангажименти и отговорности по партията, каза Огнян Минчев. Крачката е направена заради многото натрупани напрежения в ДПС – младото поколение не познава Възродителния процес, но вижда авторитарното управление. ДПС трябва да интегрира новите поколения, иначе ще изпадне в дългосрочна криза, прогнозира Минчев.
*

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн