Старозагорските болници отбелязаха тържествено Бабинден

STZAGORA.NET

В деня на родилната помощ – Бабинден, Областният управител Недялко Недялков участва в тържествата на МБАЛ „НиаМед”, МБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович” и МБАЛ „Свети Иван Рилски”, където отбелязаха празника по стара традиция. Навсякъде беше изпълнен ритуалът със символичното „поливане” на ръцете, останало от обичая у нас за отбелязване на Бабинден.

Директорът на МБАЛ “Ниамед” д-р Николай Христов (на втората снимка) информира, че през 2012 г. в болницата са се родили 345 бебета. “Поздравявам ви за всичко, което правите за многобройните си пациенти, както и за големия професионализъм и авторитет, с който се ползва вашата болница. Пожелавам на всички българи още по-голяма раждаемост, за да се увеличават гражданите на Република България и особено на Старозагорска област”, каза в поздрава си Областният управител. От откриването на клиниката през 2007 г. акушер-гинеколозите са посрещнали на бял свят над 3500 новородени.

В МБАЛ «Проф. д-р Ст. Киркович» през изминалата година са се родили 1440 бебета, което е със 17 повече от родените през 2011 г. “Наблюдава се увеличение на раждаемостта. Според анализа, който направихме, нараснал е броят на родилките от по-малките градове на нашата област като Казанлък, Раднево, Гълъбово и т.н., които идват да раждат при нас”, информира д-р Даков, завеждащ отделението на АГ-Стара Загора (на първата снимка).

На празника в МБАЛ «Св. Иван Рилски» д-р Мария Терзиева – акушер-гинеколог (на третата снимка), съобщи, че през 2012 г. са се родили 544 бебета. Тенденцията е увеличаване процента на раждаемостта, като в «Св. Иван Рилски» тя е със 130% по-висока от предишната година. «Нека догодина да отчетете още по-добри резултати. Нека проплакалите новородени днес да са повече от вчера. Имате нашата признателност и уважение към достойния ви труд и лекарска всеотдайност!», заяви Недялко Недялков. Гостите бяха приятно изненадани от малки балеринки, които изпълниха прекрасен танц на приказни горски феи.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на “бабите” – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелства почит и уважение към възрастните жени, които са “бабували” на родилките.
*

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн