“Нова зора” инициира създаването на паметник на поп Минчо Кънчев в Стара Загора

STZAGORA.NET
Местната структура на ПП “Нова зора” предлага в Стара Загора да бъде вдигнат паметник на дееца на националното-освободителното движение, съратник на Левски, народен будител и автор на една от последните български илюстровани ръкописни книги “Видрица” – поп Минчо Кънчев. Инициативата е по повод 110 г. от смъртта му на 21 октомври 1904 г.

Председател на инициативния комитет за паметника е известният старозагорски поет Таньо Клисуров. Предстои да се проведат разговори с Община Стара Загора за набелязване на вида и мястото за паметника (вероятно в един от градските паркове). Очаква се и провеждането на учредителното събрание на инициативния комитет, който ще бъде отворен за участие.

Паметникът на поп Минчо Кънчев в с.Коларово. Снимка Panoramio.

Родом от старозагорското с.Коларово (Арабаджиево по времето на Османската империя), свещеникът-революционер е учителствал в родното си село, като заедно с това създава мрежа от революционни комитети в Старозагорско. Заточен през 1873 г. в Диарбекир, той е освободен 5 години по-късно с общата амнистия след Руско-турската война. Негов паметник има в с.Коларово, а в Стара Загора на името му е наречена улица.

ПП “Нова зора” е част от лявата Коалиция за България. “Ще проследим какво ще реши предстоящият конгрес на БСП и ако коалицията не се запази, ще търсим включването ни за парламентарните избори в нова. Ще чакаме до 15 март”, съобщи общинският председател на партията Николай Атанасов (вляво на първата снимка).
*gerb

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн