Цветан Цветанов в Казанлък: До изборите ще работим както досега – с толерантност и реално изпълнени ангажименти

STZAGORA.NET

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов отговори днес в Казанлък на въпроси на журналисти. Ето какво каза той:

- Много неразумно са харчени парите на българския данъкоплатец през годините на управлението на Тройната коалиция. Мога да ви дам само един пример. Не знам защо не се отразява никъде в медийното пространство и не се говори по тази тема: случаят Хохегер. Милион и половина евро са отишли, за да се лъска имиджът на предишния кабинет, като една голяма част от 500 хиляди евро да се върнат към приятелката и спътницата в живота на премиера Станишев. А за тук, за пожарната в Казанлък, в която пожарникарите на България работят в лоши условия на труд, не е имало пари, за да може да се направи това, което всъщност е нужно да правиш като държавник. Сумата, която е заделена сега за местната пожарна, е 1 милион и 800 хиляди лева. От това по-хубав имидж за българските пожарникари няма. Но аз смятам, че трябва да се грижим за всички, които работят. Парите, които, както каза кметът на Казанлък Галина Стоянова, заделихме миналата година по “Бедствия и аварии” – 370 хиляди лева, бяха необходими за детския дом и за подпорна стена. Ето това всъщност са нещата, които трябва да се правят и за които трябва да се харчат разумно парите на българския данъкоплатец. Това, което правим и към което знаете, че се стреми българското правителство, е да може действително да се възползваме от солидарността на европейския данъкоплатец и да използваме парите в колкото е възможно по-голям процент на усвояемост. Защото това е добавена стойност към бюджета, който държавата харчи за капиталови разходи. През 2013 г. например са предвидени 100 млн. лв. по оперативните програми. Те са за закупуването на техника за българските пожарникари, за пожарна безопасност и защита на населението.
- Съгласихте ли се вече и вие ли ще водите листата на ГЕРБ в Стара Загора?
- Това са неща, които не смятам, че в момента е най-подходящо да коментирам. Ще има процедури, които ще бъдат с указания на Изпълнителната комисия на ПП “ГЕРБ”. Знаете, че се провеждат съответните общински и областни събрания, където ще текат номинации както за водачи, така също и за листите. Така че на този етап не смятам, че това е тема, на която мога да ви отговоря. За мен е чест оценката, която се дава от старозагорската структура и от всичките общински структури в област Стара Загора.
- Можете ли да гарантирате, че няма да има кметове, които ще излязат от кметствата? Вчера се появиха информации, че кметът на Бургас Димитър Николов, както и старозагорският кмет Живко Тодоров могат да водят листите – само година след изборите.
- Мога да ви кажа, че имената които визирахте – Митко Николов, Живко Тодоров и др. – са на отговорни хора. Те са поели ангажимент към избирателите в съответното населено място. Аз знам, че те няма да предадат своите избиратели и мога да ви уверя, че с техния ентусиазъм и това, което влагат в ежедневието – да правят добри неща за местната власт, за общините, които управляват, те са много достойни да бъдат депутати в българския парламент. Но вие знаете, че Живко излизе от депутат и стана кмет. Смятате ли, че ще ходи всяка година някъде. Мога да ви кажа, че когато разглеждахме Живко за кмет на Стара Загора, той бе единственият депутат в българския парламент, който 8 месеца преди изборите поиска да бъде освободен от комисията, която оглавяваше – по външна политика, защото беше свързана с много международни посещения. Трябва да ви кажа, че малко са депутатите, които се отказват от командировка в чужбина, а Живко постави това условие, защото искаше да бъде сред избирателите, да разбере в детайли техните проблеми, та когато стане кмет, да се включи активно в оперативните програми. Стара Загора има неща, които ще се направят през 2013 г., които ще се направят и през новия финансов програмен период. Говорим за суми над 150 млн. лева. Което означава, че Живко си е свършил своята работа и трябва да продължи да я върши по този начин, както и Галя прави тук [в Казанлък]. Аз съм изключително удовлетворен, че Казанлък избра Галя за кмет, защото е изключително богатство в местната власт да управлява една такава жена. Тя не е пропуснала нито за миг, когато сме имали срещи и телефонни разговори, да поставя проблемите, които трябва да се решават за Казанлък. Това трябва да прави един кмет и да бъде винаги до хората, за да може да разбира техните проблеми.
- Ще изключите ли от списъците “мъртвите души”?
- Вчера отговорихме много ясно, категорично и официално, че това не отговаря на истината. Вижте, в момента, 6-7 месеца преди изборите, сами разбирате, че всеки ден всеки ще говори много неща. Молбата ми към всички български граждани е: Нека да погледнем за едно управление от 4 години какво реално е свършено. Защото, ако си припомним всички останали управления по 4 години, ще видите, че имаше само говорене. Когато наближат избори, емоцията става по-голяма, критиките и противопоставянето става още по-голямо. Но ние ще работим по начина, по който сме го правили през последните години: с толерантност, реална работа и реално изпълнени ангажименти. Нека ви дам за пример магистрала “Тракия” – колко години я чакахме? Нека да ви дам за пример всички тези пречиствателни станции, които в момента се правят по българското Черноморие. Къде бяха еколозите, за да се противопоставят на това, което се правеше в мандата на Тройната коалиция? Правеха се и се откриваха пречиствателни станции в населени места с по 200-300 човека, а всъщност пренебрегнахме българското Черноморие – там, където искаме и ни е приоритетна задача да развиваме туризма. Където трябва да има екология и чистота, за да може курортите да бъдат привлекателни. Това, което се стремим да правим, е да има интеграция на всички секторни политики и партньорство на изпълнителната власт с местната власт – подкрепа с депутатите. Без подобно партньорство няма как да се случват тези неща.
*gerb

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн