Казанлък: Вътрешният министър Цветан Цветанов и кметът Галина Стоянова направиха първа копка на нова сграда на Пожарната

STZAGORA.NET

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, кметът на община Казанлък Галина Стоянова и комисар Стоян Колев, началник на Областното управление на „ПБЗН” – Стара Загора направиха днес първа копка на нова сграда на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Казанлък, която след завършването си ще бъде най-модерната и функционална в страната. По досегашната сграда, която е от началото на миналия век, до момента са извършвани само няколко козметични ремонта.



След водосвета, отслужен от Крупнишкият епископ Инокентий в съслужие с казанлъшки свещеници, министър Цветанов каза следното:

- Огнеборците не само в Казанлък, а и в цяла България, достатъчно доказаха своя професионализъм – при всички бедствия и аварии през последните години, както и с това, което направиха извън пределите на страната. Защото и до ден днешен, когато има международни срещи, винаги се говори за професионализма на българските пожарникари при пожарите в Москва и в Израел. Където те бяха достойни, отговорни и винаги с единствената мисия да помогнат и да решат проблемите.

Днешният ден е важен, защото за пожарната в Казанлък от 2006 г. има констатация, че условията за работа в нея са лоши за здравето на работещите в нея. Когато се прави подобна инвестиция, трябва да има една единствена цел: винаги парите на българския данъкоплатец да се харчат законово, разумно и целесъобразно. За 2013 г. ние сме заложили в бюджета на министерството да се направят капиталови разходи, за да може действително да започне изграждането на тази така желана, така необходима сграда.

През 2012 г. с оперативни средства по европейските програми бяха усвоени 21 млн. лв. за закупуването на нова техника. В момента сме в процедура, която ще стартира, и за 2013 г. ние ще обявим поръчки за 100 млн. лв. за закупуване на нова техника. И аз гарантирам, че тук ще има нови пожарни за огнеборците на Казанлък. Разбира се, най-важното е изпълнителят на този обект да го приключи в срок, а защо не и предсрочно, ако е възможно, за да заработят хората тук в условия, отговарящи на европейските стандарти.

Благодаря ви, скъпи пожарникари, за вложените от вас усилия в ежедневната работа. Искам да благодаря и на цялото ръководство на “Пожарна безопасност и защита на населението”, защото в лицето на главния комисар Николов вие имате ръководител, който винаги отстоява вашите искания и който се грижи за по-добрите условия за българския пожарникар. Искам да благодаря и на областния директор на МВР в Стара Загора г-н Алекси Алексиев, защото без неговата всеотдайност няма как да има координация и взаимодействие между всички структури на МВР на територията на Стара Загора. Благодаря и на вас, г-жо кмет, за вашата настойчивост този проект днес да стартира, след като бе планиран и приключени всички процедури за целта през 2012 г. Желая ви успешна 2013 г.!

В словото си кметът на община Казанлък Галина Стоянова заяви:

- Само онзи, който е работил в Противопожарна служба – Казанлък, или работи в момента, може да оцени силата и значението на днешното събитие – началото на нова сграда на службата. 100 години тук са минали в очакване и надежда, а понякога и в горчив хумор, че последният ремонт на сградата е правен през 30-те години на миналия век.

Преди седмица бях тук на среща с огнеборците в подготовка на днешното събитие. В очите им все още имаше недоверие, че то е възможно. И въпреки това 100 години казанлъшките пожарникари са изключителни професионалисти, водени днес от своя началник ст.инспектор Шишков. Те са наистина най-добрите пожарникари в България. Благодаря им за силата, за вярата, за патриотизма, с който те продължават да работят в условията, които 100 години очакват промяна.

През 2008 г. Община Казанлък, предвиждайки и знаейки, че това не може да продължава, прави проект и го възлага на арх.Бакунина за изработка на нова сграда. Но 2008 г. отминава, отминават годините на големи излишъци и на никакви кризи в нашата държава. За да дойде това правителство и да реши, че има приоритети. И приоритетите да намерят на картата на България община Казанлък. Да я отделят от 264 общини и тук да дойдат милион и 800 хиляди лева за изграждане на нова пожарна. Забележете – не европейски пари в годините на голяма криза, а държавни пари. За което благодаря на министър Цветанов.

С неговото съдействие през 2012 г. 317 000 лв. бяха реализирани, за да се направи дерето в Бузовград, което години наред създаваше проблеми на едно от най-големите ни села. Както и покривът на важния за всички деца в Казанлък Детски комплекс. И не само това. Пак със средства от държавния бюджет и пак с негово съдействие знаете, че в Казанлък се извършва ремонт на най-знаковата сграда – Вила Рос.

Уважаеми г-н вицепремиер, изказвам моята благодарност и благодарността на всички граждани на Казанлък за това, което днес ще сложи начало на една голяма надежда. И понеже съм убедена, че вие ще продължите да вземате толкова добри решения за нашето бъдеще, искам да ви подскажа онова, с което можете да продължавате да ни помагате: на тези отлични огнеборци, в тази нова сграда, която ще се изгради тук, няма да им прилича да управляват автомобили марка “ЗиЛ”. Затова – много ви моля, вземете друго далновидно решение – тук да дойдат част от новите автомобили, които ще придобие държавата. Колко – ще прецените вие.

В церемонията участваха народни представители от 27-ми Старозагорски избирателен район, областният управител Недялко Недялков, председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов, окръжният прокурор в Стара Загора Константин Тачев, директорът на ГД “ПБЗН” гл.комисар Николай Николов, директорът на ОДМВР ст.комисар Алекси Алексиев, директорът в дирекция “Управление на собствеността и социални дейности” в МВР гл.инспектор Иван Иванов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово бриг.ген. Димитър Шивиков, общински съветници, кметове на населени места, проектантът на сградата, изпълнителят на строителството, граждани и медии.

Министър Цветанов посети и общинския детски комплекс „Св. Иван Рилски” в Казанлък. Покривът на сградата, който беше сериозно повреден, е ремонтиран със средства в размер на 72 120 лв., осигурени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Досегашната сграда е построена през 1905 г. Основен ремонт й е правен за последно през 1936 г.

 

Така ще изглежда бъдещата Пожарна в Казанлък.


*vvv

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн