Избраха старозагорските делегати за църковно-народния събор

STZAGORA.NET
Информационна агенция СТАНДАРТ

Митрополит Галактион

В паметен ден бяха избрани петимата делегати на предстоящия църковно-народен събор, който ще избере новия български патриарх. „Днес се навършват от 135 години от второто Освобождение на Стара Загора от турско робство и исляма”, обяви в неделната си проповед старозагорският митрополит Галактион след тържествената света литургия в катедралния храм „Св. Димитър”. Той призова трийсетината избиратели от 6-те духовни околии да посочат по съвест своите представители, които ще определят най-достойния за глава на Българската православна църква.

„В църквата няма демокрация, има съборност”, отхвърли индиректно нападките на светската власт дядо владика. Той увери, че съборно, т.е. чрез допитване до епархийските съветници, щели да бъдат определени дори и двамата представители на манастирите в епархията на събора – монах и монахиня, макар че по устав митрополитът имал право еднолично да ги посочи.

„Днес избираме представителите на народа на предстоящия патриаршески църковно-народен събор”, каза викарият на Старозагорската митрополия епископ Инокентий. Според него епархията била образец за спазване демократичните правила при избор на делегатите. Избирателният списък бил определен не от владиката, както на други места, а от епархийския съвет и представители на 6-те духовни околии в началото на седмицата.

Петимата делегати, които бяха избрани в неделя в митрополитския дом, са свещениците отец Емилиян и отец Михаил от Старозагорската духовна околия, както и отец Петко от Казанлъшката духовна околия. Двамата миряни са ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков и новозагорският бизнесмен Михаил Тачев.

Матей БОНЕВ
*

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн