В Община Стара Загора се проведе обществено обсъждане за поемане на дълг за енергийно обновяване на детски градини и училища

STZAGORA.NET

Обществено обсъждане за поемане на дългосрочен дълг за 2013 г. за съфинансиране на проекти по Фонд „Козлодуй“ се проведе в зала „Славейков” на Община Стара Загора. Предложението за него ще бъде разгледано от Общинския съвет през януари 2013 г.

В дебата участваха зам.-кметовете Иванка Сотирова и инж. Янчо Калоянов, финансистът на общината Цанка Ганева, инж. Веска Узунова, специалисти от дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция”, граждани, общински съветници, директори на училища и детски градини.

Обсъжданото предложение е за поемане на дългосрочен дълг от фонд “Енергийна ефективност и възобновяеми източници” в максимален размер до 1 500 000 лева и срок за погасяване 60 месеца, необходим за съфинансирането и изпълнението на одобрените проекти. Поетият дълг от фонд “Енергийна ефективност и възобновяеми източници” ще бъде обезпечен с учредяване на особен залог върху настоящи и бъдещи приходи на Община Стара Загора.

В две училища – V ОУ „Митьо Станев”, СОУ „Максим Горки” и в две детски градини – № 20 „Мир” и № 7 „Светулка”, предстои топлоизолиране на стените, покривите и подовете, подмяна на дограмите. Общата индикативна стойност на проектите е 2 523 869 лв., като ремонтните дейности трябва да бъдат завършени до края на 2013 г.

Поради лошото състояние на сградите Община Стара Загора ще задели и допълнителни средства от бюджета за следващата година, за да бъдат извършени и редица други строителни работи. Сградата на СОУ „Максим Горки” е построена преди 77 г. и допълнително ще се ремонтират санитарните възли в нея, ще бъдат освежени и учебните кабинети. Ще се направи всичко възможно да не се налага пребазиране на учениците от двете училища в сгради на други учебни заведения, увериха от общинската администрация. За двете детски градини това по всяка вероятност ще е наложително, тъй като те са с целогодишен режим на работа.

Зам.-кметът Иванка Сотирова увери всички присъстващи в залата, че приоритет на ръководството на общината е подобряването на материалната база на всички учебни, социални и здравни заведения. Към момента състоянието на голяма част от сградите е много лошо и подобрения в тях не са правени от десетилетия.
*

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн