ОУПБЗН Стара Загора ви съветва да спазвате следните противопожарни правила през отоплителния сезон:

STZAGORA.NET
При използване на печка с твърдо гориво или камина:
1. Тя трябва да бъде инсталирана според изискванията – на 60 см от нея да няма горивни материали, а ако това е невъзможно – пред нея да се постави негорим (стъклен или метален) екран за предпазване от искри, падане на въглени или случайно попадане на материали в камината.
2. Печките за дърва трябва да със здрава облицовка и затварящи се вратички и да имат въздушна междина към пода.
3. Собствениците на отоплителни уреди с твърдо гориво, трябва ежегодно преди настъпване на отоплителния сезон да проверяват и почистват комина. Да проверят за пукнатини в куминните тела в пространствата под покривите и при установяване на такива – да ги замажат.
4. Забранено е да се използва лесно запалима течност / бензин, спирт, нафта / за разпалване на печката с твърдо гориво.
5. Не се препоръчва използването на дървени въглища в затворено помещение:
6. Изгарянето им води до отделяне на голямо количество дим, задушливи и токсични газове;
7. Преди заспиване обитателите на помещението следва да се уверят, че огънят в камината е угасен. Не трябва да се затваря отвора за регулиране на огъня тъй като това ще доведе до загазоване на помещението с въглероден двуокис.

При използване на електрически отоплителни уреди:
1. Трябва да са стандартни, изправни и да не са с мощност, която би могла да претовари ел. инсталацията в жилището. Най-опасни са електрически печки с открити реотани и/или повредени терморегулатори.
2. Уредът трябва да стои на не по-малко от 80 см от големите горими материали и предмети да не се доближава до леглата преди лягане.ю
3. Стойките и крачетата на уредите трябва да са стабилни и негорими.
4. Не оставяйте децата сами в стаите с печки с открит реотан. Дори изключени, децата биха могли да ги включат.
5. Не доближавайте ел.печките до леглата преди лягане – дрехите падат от леглото и се запалват.

При използване на газови отоплителни печки и котлони:
1. Важното е редуцир-вентилът на газовата бутилка да бъде стандартен и изправен, а газопроводът – стабилно закрепен чрез скоби към бутилката и редуцир – вентила. Маркучите за газ трябва да са специални – от синтетичен каучук. Обикновените се разяждат от пропан-бутана.
2. Помещението следва да се проверява преди да се включи газовият уред.редовно трябва да се извършва проверка за пропускане на газ от маркуча, съединенията и редуцир-вентила. При констатиране на теч, бутилката с газ трябва да се изнесе на открито – двор, тераса. В никакъв случай не трябва да се хвърля горящата бутилка през прозорец или тераса, защото експлодират на земята.
3. При подмяна на бутилката всички спирателни вентили следва да бъдат затворени.
4. Притокът на газ трябва да се спира винаги и от редуцир – вентила.
5. Газовата печка, също както печката на твърдо гориво не трябва да се поставя челно или странично до горими материали.
6. За да не възникне експлозия, бутилката с газ трябва да не бъде поставяна в близост до нагревателен уред или под прякото въздействие на топлина – от огън, вряла вода или отоплителен уред.

Трябва да се знае, че пропан-бутанът е газ по-тежък от въздуха и се наслоява ниско по пода, лесно образува взривоопасни концентрации с въздуха в помещението и се възпламенява от маломощни източници на запалване (цигари, искри от контактни ключове, пламъка на газовия котлон). Поради това е забранено използването и съхраняването на бутилки и уреди за пропан-бутан в помещения, намиращи се под нивото на терена(сутерени, избени помещения и подземни гаражи).
При възникването на пожар в резултат на изтичане на газ да се спре на първо място протокът на газ.

Изключително опасно е:
Да се поставят или сушат дрехи над или върху отоплителни уреди.
Да се изхвърля гореща пепел през прозорец, близо до големи материали и в пластмасови контейнери за смет. Пепелта и въглените трябва да се поставят в метален съд отвън, така че вятърът да не ги разнася.
Да се оставят отоплителни и нагревателни уреди да работят без наблюдение.
Да се използват електрически нагревателни уреди в бани, тераси или в други места, където могат да влязат в контакт с вода.
Да се размразяват тръбопроводи с открит пламък от горелка или факла.
Да се използва електрически нагревател, който може да претовари инсталацията.
Да се използват нестандартни, саморъчно направени удължители.

За да не се „ОПАРИТЕ” от огън в дома си

Предпазни мерки:
При напускане на дома си, дори за кратко, изключвайте електроуредите от контактите, загасете печките и осветлението. Затворете вратите между стаите.

При оформянето на интериора в жилището Ви, избягвайте поставянето на горими облицовки по стените и таваните на коридорите.
Ремонтирайте и поставяйте нови електроинсталации с мисълта, че повечето от пожарите в жилищата са по причина на късо съединение е ел. инсталацията. Поставете автоматични предпазители в електрическо табло.

Не превръщайте жилището си в склад за бензин, разредители и бутилки с пропан-бутан. При пожар е фатално.
Учете децата си на правилни действия при аварийни ситуации.
Газовите лампи и свещите още не са изчезнали като причинители на пожари. Съхранявайте на определено място, достъпно за цялото семейство, изправно ел, фенерче.
Възрастните хора и децата са редовни жертви на пожари, когато са оставени сами вкъщи и заключени.

При пожар в жилищен блок
1. На вашия етаж: Затворете вратите и прозорците и слезте по стълбището на улицата.
2. Под вашия етаж: Ако стълбището не е задимено – евакуирайте се по него, след като затворите вратите, прозорците и махнете горимите материали от терасата.
3. Ако стълбището е задимено, уплътнете пролуките под и над вратата с плат или хартия – по възможност влажни. Обадете се за местоположението си и изчакайте спасителните екипи да Ви открият. Токсичните газове, отделящи се при пожар, изпълват стълбището на 8 – етажен блок за 3–4 минути.

4. Набавете си зареден пожарогасител за жилището, гаража и колата.
5. Спомнете си за близки или познати, които са пострадали при пожар.
6. Следващият път огънят може да се разгори и във вашия дом, ако не вземете предпазни мерки.
7. В случай на беда позвънете на тел. 112.
*

сподели бутон

2 коментари on “ОУПБЗН Стара Загора ви съветва да спазвате следните противопожарни правила през отоплителния сезон:”

  • врата- противопожарна wrote on 18 октомври, 2013, 10:50

    Напълно съм съгласна, че трябва да учим децата си на правилни действия при аварийни ситуации. Те трябва да знаят какво да правят и да са спокойни, а не да изпаднат в паника, която само може да им попречи. Газовите лампи и свещите още не са изчезнали като причинители на пожари. Важно е да ги съхраняваме на определено място, достъпно за цялото семейство, изправно ел, фенерче, което като изгасне ток или при неприятен инцидент да се намери лесно, Възрастните хора и децата са редовни жертви на пожари, когато са оставени сами вкъщи и заключени. По този начин те няма как да избягат или по трудно се достига при тях когато са на легло и е заключено. Благодаря за статията, беше ми от голяма полза. Важно е да се говори повече за безопасността.

  • цени камини wrote on 31 юли, 2014, 9:02

    Много ви благодаря за тази изключително полезна статия.Дори мисля да я изкарам на белите листа и да закача по кабинетите в работата ми. Важно е да внимаваме с тези отоплителни уреди, виждаме че инциденти постояннно се случват колкото й да ни обещават, че са безопасни. Но ако притокът на газ трябва не се спира винаги и от редуцир – вентил, то може да стане доста опасно и това са един малки изисквания,които някои си казват че могат да пренебрегнат, но може да стане опасно.Надявам се да ни пишете често и за промените в самите системи,благодарим ви.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн