И БСП излезе с декларация по спора за такса “смет”. Нашият коментар

STZAGORA.NET
Вчера следобед общинските съветници от ПП ГЕРБ реагираха с остра декларация срещу нежеланието на 13 техни колеги от опозицията в местния парламент на състоялата се през деня сесия да приемат внесеното от кмета Живко Тодоров предложение за придвижване на такса “смет” в Стара Загора към равнището й в другите големи градове (в София 1,6, в Пловдив 1,5, във Варна 1,8 промила), с цел да се покрият отчисления в размер на близо 900 хиляди лева заради закъсненията в изграждането на Регионалното депо.

В отговор на това групата общински съветници от БСП в Стара Загора тази сутрин излезе със своя контрадекларация. В нея, ако изключим чисто политическата полемика, се казва следното:

“В българското законодателство, съгласно чл.67, ал.1 от ЗМДТ размерът на таксата се определя в левове според количеството на битовите отпадъци, а според ал.2, когато не може да се установи количеството на битовите отпадъци по ал.1, размерът на таксата се определя в левове на ползвател или пропорционално върху основа, определена от общинския съвет. Двата способа за определяне размера на таксата за битови отпадъци не се прилагат алтернативно, а при условията на евентуалност – в посочената в закона последователност.

След като в Закона е регламентирано, че размерът на таксата за битови отпадъци може да се определи по реда на чл.67, ал.2 от Закона за местните данъци и такси, само когато не може да се установи количеството на битовите отпадъци по ал.1, то е необходимо да бъде обосновано наличието на основания за прилагане на способа по чл.67, ал.2 от ЗМДТ, т.е. невъзможността да се приложи реда по чл.67, ал.1 от ЗМДТ.

Както е известно, това обстоятелство следва да бъде надлежно мотивирано и доказано от Общинския съвет.

В конкретния случай считаме, че посочените от г-н Тодоров мотиви, че:

- „Доставката на индивидуални съдове и реално измерване на количеството на битовите отпадъци за сградите в режим на етажна собственост е невъзможно без активно участие на управителите на етажната собственост”
и
– „За въвеждане на реално измерване на количеството е необходим огромен ресурс от служители, които да контролират измерването и броя на ползвателите в сградите режим на етажна собственост. Евентуално увеличаване числеността на Общинската администрация или други звена неминуемо ще доведе до увеличаване на разходите по дейност „Чистота”, което от своя страна ще доведе до допълнително увеличаване размера на таксата”, не са достатъчни мотиви.

В тази връзка настояваме общинска администрация да:

- Избере друг начин да осигури необходимата сума за таксите за покриване на средствата за задължителните отчисления в Министерството на околната среда и водите, а не от вдигането на такса смет.
– Намали стойността на услугите по чистотата не чрез вдигането на такса смет, а чрез финансиране на цялостни решения – реално обвързване на таксата с КОЛИЧЕСТВОТО на генерираните отпадъци, а не с данъчната оценка на имота. По този начин би имало мотивация за намаляване на количествата на отпадъците.

Общинските съветници от БСП сме на позиция, че в състояние на криза постоянното вдигане на данъци и такси води до увеличаване на бедността, допълнително свиване на потреблението и затваряне на цикъла, който задълбочава финансовата криза и настоява Общински съвет Стара Загора да не приеме увеличаване таксата за битови отпадъци за 2013 година.”

Нашата позиция:

Настояването на БСП за индивидуално измерване и заплащане на генерираните битови отпадъци е разумно, но ненавременно. В условията на най-дълбока криза, в началото на зимата, едва ли е най-уместно да се правят скъпи и невиждани досега в България експерименти с нова организация на сметосъбирането. Вероятността те да вкарат Общината, а заедно с нея и всички старозагорци в неоправдано високи разходи, е висока.

Затова оценяваме позицията на кмета Живко Тодоров за увеличаване на промилите в посока към настигане на нивата им в другите големи български градове като напълно точна и съответстваща на реалностите. А позицията на левицата – като неконструктивна и необоснована предизборна атака.

Нека БСП си спомни плачевните резултати от една предишна организационна революция в община Стара Загора, която административният й екип се опита да направи в края на последния мандат на д-р Евгений Желев: с общинските автобусни превози. Напънът тогава беше категорично и от раз да се промени действащата схема на курсовете до селата и в града, създадена с години практика. Естественият резултат беше пълен крах на замисленото, неизвестно колко потрошени общински пари и накрая – връщане към традиционната организация.

По подобен начин и сега БСП, макар и вече не на власт в общината, тропа с крак и настоява за радикални промени, и то веднага. Но едно е да искаш да ти свалят звезди, а съвсем друго – някой да ти изпълни желанието.

Другарите от БСП забравят една проста истина: че политиката е изкуство на възможното. А свалянето на звезди не е в списъка на възможните неща.

Максим Добрев
*

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн