Космическото време днес – 18 декември: Геомагнитна суббуря. Нов активен център близо до източния край на слънчевия диск

STZAGORA.NET
СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ
През изминалото денонощие слънчевата активност беше ниска. Имаше няколко слаби изригвания в мощностния диапазон C1.0 – C1.3. В момента на видимия слънчев диск има 4 регистрирани групи петна. В северното полукълбо са 1631 и 1632. Те днес ще се скрият зад западния край на диска. На юг от екватора са големите групи 1633 и 1634. Всички групи петна са магнитно спокойни. В северното полукълбо, близо до източния край на диска се намира нов активен център (на снимката), за който се предполага, че съдържа петна. Най-вероятно ще стане видим за наблюдателите от Земята утре (19 декември). Боулдърското число днес е 83, а Волфовото число по груба оценка е около 60. Слънчевият радиоиндекс F10.7 e 115. Скоростта на слънчевия вятър в околностите на Земята е около 500 км/с.

В рамките на 3-дневната прогноза (18, 19 и 20 декември) слънчевата активност ще бъде ниска. Вероятността за M- изригване е около 15% за всеки един от трите дни. Вероятността за мощно изригване от клас X е пренебрежима. Очакваните стойности на F10.7 за 19 и 20 декември са около 125.

ГЕОФИЗИЧНА АКТИВНОСТ
През изминалото денонощие геомагнитната обстановка беше между спокойна и смутена. 3-часовият среднопланетарен Kp – индекс достигна бал 4 вчера следобяд между 12 и 15 часа универсално време (14-17ч българско време), което е еквивалентно на планетарно геомагнитно смущение (суббуря).

През днешния ден се очаква геомагнитната обстановка да бъде между спокойна и смутена. Утре (19 декември) тя ще остане такава, но с тенденция към успокояване. Очаква се земното магнитно поле почти напълно да се успокои на 20 декември. Вероятността за геомагнитно смущение на средни ширини за днес е 15%, за утре е 10%, а за 20 декември тя е 5%. Вероятността за малка геомагнитна буря на средни ширини е 5%, а за 19 и 20 декември тя е пренебрежима.

От вчера информацията за космическото време през текущата седмица може да се проследи тук.

Следете за нова информация HELIOTARAXY.COM.
*

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн