Кой и как има право да търгува с увеселителни пиротехнически изделия

STZAGORA.NET
Търговията с пиротехнически изделия се извършва от търговци по смисъла на търговския закон въз основа на издадени разрешения от Главна Дирекция „Национална полиция” – София. Търговците трябва да разполагат със специално проектирани, изградени и узаконени за този вид изделия складове и магазини. Абсолютно е забранено, по смисъла на Закона, търговията с тези изделия да се извършва на открито – по базари, сергии и павилиони. Те се излагат за продажба на закрити лавици или под стъклен похлупак, в количества, необходими само за непосредствена продажба. Изделията следва да се съхраняват и продават в търговските обекти само в оригиналната им заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба на български език. Не се допуска продажбата на пиротехнически изделия, които са видимо повредени, с разкъсана най-малка стандартна производствена опаковка, фитили и др.

Забранява се продажбата на фойерверки:
* от категория 1 – на лица под 12 години (фойерверки, при използването на които съществува много ниска степен на опасност и пренебрежимо ниско ниво на шум и които са предназначени за употреба в ограничени пространства, включително фойерверки, предназначени за употреба в жилищни сгради;

* от категория 2 – на лица под 16 години (фойерверки, при използването на които съществува ниска степен на опасност и ниски нива на шум и които са предназначени за употреба на открито в обособени пространства);

* от категория 3 – на лица под 18 години (фойерверки, при използването на които съществува средно голяма степен на опасност, предназначени са за употреба в обширни открити пространства и чието ниво на шум не вреди на човешкото здраве);

* Фойерверките от категория 4 са предназначени за употреба само на лица с придобита правоспособност за безопасност на труда при взривни работи при използването, на които съществува висока степен на опасност ( известни като „фойерверки за професионална употреба ”) и чието ниво на шум не вреди на човешкото здраве.

Търговците, извършващи търговия с пиротехнически изделия в нарушение на изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, се санкционират въз основа на чл.175, ал.1 от същия закон, като им се налага глоба в размер 1000 лв. и/или имуществена санкция 5000 лв.

Не се изисква разрешение за придобиване, съхранение и за употреба на фойерверки:
* от категория 2 – до 5 кг брутно тегло.
* от категория 3 – до 10 единични бройки.

КАК ТРЯБВА ДА СЕ УПОТРЕБЯВАТ ПИРОТЕХНИЧЕСКИ ИЗДЕЛИЯ С УВЕСЕЛИТЕЛНА ЦЕЛ?

Пиротехническите изделия се използват след запознаване с инструкциите на производителя за безопасна употреба, които са задължителни за спазване.

Съгласно чл. 60 ал.1, т.6 Закона за оръжията, боеприпасите взривните вещества и пиротехническите изделия е забранена употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, с изключение на пиротехническите изделия за превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия, с изключение на фойерверки от категория 1, в закрити помещения.

На нарушителите ще бъдат налагани глоби от 500 до 2500 лв. съгласно чл. 185, ал.1 от Закона за оръжията, боеприпасите взривните вещества и пиротехническите изделия.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Ако все пак решите да използвате в Коледната и Новогодишна нощ пиротехнически изделия, ние Ви съветваме:

* Закупете ги от лицензиран обект за продажба на пиротехнически изделия, съхранявайте ги грижливо и на безопасно място до празничната вечер. Внимавайте да не попадат в ръцете на непълнолетните Ви деца;
* Споделете това удоволствие с децата си, но не им разрешавайте сами да ги употребяват.
Спазвайте стриктно инструкциите за употреба;
* Използвайте ги на място, където не бихте застрашили сигурността и здравето на околните;

Бъдете бдителни и много предпазливи, една секунда невнимание може да Ви коства много!

ОДМВР – Стара Загора
*gerb

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн